Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Is een jonge vader leuker
dan een oudere?

Daisy Heyer

N

Nederlandse mannen zijn steeds ouder bij de geboorte van een kind. De gemiddelde leeftijd is 34 jaar en twee maanden; dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar geleden, meldt De Telegraaf. Zonde, vinden sommigen: een jonge vader zou veel leuker voor het kind zijn dan een oudere. Is dat ook jouw mening?

Mijn eigen vader was 28 jaar oud toen ik geboren werd. Nu noemen we dat jong, vroeger was dat de norm. Zoals het kind eigen is, heb ik nooit zo bij zijn leeftijd stilgestaan toen ik nog een kleine Daisy was. Mijn vader was in mijn ogen net zo jong, fit en levendig als iedere andere vader die ik tegenkwam. Vaders waren wat mij betreft gewoon vaders. Met een soort ‘vaderleeftijd’ die altijd hetzelfde was: oud en wijs.

Mee naar zwemles

Hij ging mee naar zwemles, hij nam mij op zijn schouders als ik in Disneyland de parade wilde bekijken, hij speelde een potje badminton met mij op de camping en keek mee naar iedere tekenfilm die ik wilde kijken. Oké hij keek voor de helft, want vaak viel hij halverwege op de bank in slaap. “Ik kijk wel”, mompelde hij dan. “Ja, naar de binnenkant van je ogen zeker”, plaagde ik hem dan. Een topvader was hij voor mij, maar niet anders dan vaders van andere kinderen die dit ook allemaal deden. Ook al waren ze wellicht 10 jaar ouder.

Toen ik ouder was merkte ik af en toe dat mijn vader gemiddeld wel wat jonger was de ouders van vriendjes en vriendinnetjes. Gingen ouders van vriendinnen met ze naar het museum, stond ik op mijn 18e met mijn vader te dansen op Mysteryland. Mijn vader vond het nog altijd fantastisch om met snelle auto’s en Formule 1 bezig te zijn, terwijl andere, oudere vaders een rustige wandeling gingen maken. Ligt dat aan leeftijd? Ik dacht het niet. Gewoon verschillende interesses.

Nog veel te jong

Pas recent merkte ik pas dat mijn vader, vergeleken bij andere vaders best wel jong was. Hij overleed op zijn 56e aan de gevolgen van kanker. Ik was net 27, bijna net zo oud als toen hij mij kreeg. Die dagen heb ik heel vaak te horen gekregen dat mijn vader 'veel te jong' was overleden. Er zijn mensen die op zijn leeftijd nog jonge kinderen hebben.

Recent had een bekende van mij het over jong kinderen krijgen. Ze wilde niet een ‘oude’ ouder worden. Ik merkte dat ik er geïrriteerd van werd. Ik heb vriendinnen die vaders van boven de 70 jaar hebben. Vaders die hun eerste kind kregen op 44-jarige leeftijd. En die kinderen kunnen nu al langer van hun vader genieten dan dat ik dat kan. 

De beste vader

Oud of jong vader worden… leeftijd zegt niets als je het mij vraagt. Alles heeft zijn voor én nadelen. Ik had met alle liefde een ‘oude’ vader gehad waarmee ik niet kon badmintonnen omdat hij last van zijn gewrichten had, maar die mij straks wel naar het altaar kan brengen (desnoods met rollator). Ik weet zeker dat mensen met een oudere vader nooit gedacht hebben: goh, had ik maar een vader die tien jaar jonger was. Want het is jouw vader, en daarmee de beste vader. 18, 28, 38 of 58… dat maakt niks uit.

Praat mee! 

Vind jij dat het leuker is voor een kind om een jonge vader te hebben? Of vind je dat levenservaring juist meer telt? Hoe oud was jouw vader toen hij jou kreeg? En hoe oud was jouw man toen hij vader werd? Praat met ons mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!