Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hebben jullie wel eens ruzie over geld?
Foto: Reol Burgler
Praat mee

Hebben jullie weleens
ruzie over geld?

journaliste

Daphne van Rossum

D

Dolblij kom je thuis met een nieuwe tas die je hebt gescoord. Je had 'm al op het oog en nu was 'ie in de uitverkoop ook nog! Je man geeft je er geen complimentje voor. In plaats daarvan snauwt hij je toe dat je een gat in je hand hebt. En of je niet al een tas of tien in je kast hebt. Herkenbaar? Een kwart van de Nederlandse stellen ruziet over geldzaken. Dat blijkt uit het Nibud-rapport Geld en Relatie.

De meeste meningsverschillen gaan over bezuinigen, meldden de onderzoekers. Het gaat dan niet alleen over de vraag of er bezuinigd moet worden, maar ook over de manier waarop. Ook het bestedingspatroon is aanleiding voor strubbelingen.

Privérekening

Uit het rapport blijkt verder dat tegenwoordig meer stellen de financiën samen doen dan ruim een decennium geleden. Een derde houdt zich nu gezamenlijk met de geldzaken van het huishouden bezig, in 2007 was dat nog geen kwart.

Bij 20% hebben beide partners alleen een privérekening, in 2007 had nog 25% van de stellen dat. Stellen gebruiken de gezamenlijke rekening vooral voor het betalen van meubels, witgoed en andere apparatuur en de dagelijkse boodschappen. De mobiele telefoon, kleding, cadeaus en de zorgverzekering betalen ze van hun eigen rekening.

Op een hoop

Van de ondervraagde stellen gooit 61% de inkomsten op één hoop. Het eventuele verschil in de hoogte van de inkomens speelt hierbij geen rol. Stellen waarvan één van de partners meer of minder verdient dan de ander doen dit net zo vaak als stellen waarvan de partners ongeveer evenveel verdienen. Ruim 1 op de 10 stellen verdeelt naar verhouding de gezamenlijke uitgaven; hierbij hangt het van de hoogte van hun inkomen af hoeveel beide partners inbrengen.

Praat mee

Een meerderheid van de partners (60%) vindt dat zij op dezelfde manier met geld omgaan als de ander. Ze zijn bijvoorbeeld allebei even zuinig of geven allebei even makkelijk geld uit. Veel minder stellen zijn elkaars tegenpool. 1 op de 8 beschouwt zichzelf als een heel ander type dan de partner is. De communicatie over geld verloopt bij deze stellen moeizamer.

Hebben jullie weleens ruzie over geld? Vindt jouw man weleens dat jij een gat in je hand hebt? Of andersom? En als je iets koopt is het dan van je eigen geld of hebben jullie een en/of rekening en gooien jullie alles op één hoop? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!