Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe bedank je de juf of meester van jouw kind?
Foto: Jamie Grill|HH
Praat mee

Bedankt voor die bloemen...
Geef jij de leerkracht (n)iets?

journaliste

Daphne van Rossum

Z

Zo tegen het einde van het schooljaar vinden kinderen en ouders het vaak leuk om wat aan de juf/meester te geven. Een kleine attentie voor alle bemoedigende woordjes en niet aflatende steun. Maar niet alle ouders vinden een dergelijk gebaar nodig. Jij? Praat mee!

Juffen en meesters worden deze dagen overspoeld met stoffer en blik met de tekst 'bedankt voor de leerSTOF' of een gieter met 'Bedankt dat u me liet GROEIEN' of de befaamde zeeppomp met 'Ik WAS bij u in goede handen'. Met een doosje chocolade, een ruikertje of een mooi boek kom je al bijna niet meer weg.

Coach

Dit jaar zwaait mijn dochter af van de basisschool en wil ik juf Esther echt even in het zonnetje zetten. Ze is liefst vier jaar de fijnst denkbare coach geweest van mijn dochter. Daar wil ik toch even bij stil staan. Ik denk dat ik het niet drooghoud bij de eindmusical en als ik de juf een cadeautje overhandig. Kleine moeite. Toch?

Mijn kind kan inmiddels lezen, schrijven en rekenen. En ze weet ook nog wat die dappere Februaristaking (1941) inhield. Ik ben daar best dankbaar voor. En ik ga ook iets meenemen voor de coach van mijn zoon op de middelbare school die mij middels appjes op de hoogte houdt van het wel en wee van mijn nogal puberende zoon. Voor die betrokkenheid ben ik ook haar heel dankbaar! Dat is bijna niet in een cadeautje te vatten.

Winkel

Op Facebook peilden we jullie mening. En die loog er niet om: "Ze kunnen er een winkel mee beginnen." Miranda Testerink: "Jazeker krijgen de leraren iets! Ouders vergeten nogal eens wat een leraar allemaal voor een kind en zijn ouders doet, wat een verantwoordelijke baan het is... zij zorgen ervoor dat de kinderen klaargestoomd worden voor de toekomst. Daar mag best een aardigheidje tegenover staan. Overigens gaat het niet om cadeautjes... wat ik vooral belangrijk vind is een kaartje met daarop enkele woorden van waardering. DAAR draait het om."

Alice El Farisy-Cappai vraag zich af of de juffen het ook leuk vinden? "Elk jaar 5 zeeppompjes." Juf Kirsten Suijkerbuijk antwoordt: "Klopt. Ik heb een flinke voorraad douchegel bodylotion en weet ik veel wat."

Strijd

Hedwig Posthumus: "Ik kom uit het onderwijs en vind het altijd een heel lief gebaar, voelt als een stukje 'waardering'. Ik maak met mijn eigen kinderen ook elk jaar iets voor hun juf/meester."

Ook Catharina Pieterse gaat iets geven: "Oh jawel, ik heb heel veel respect voor de leerkrachten die zoveel 'rugzakkindjes' in de klas hebben. Ga er maar aan staan! Karin Hesselink: "Nooit aan meegedaan. Ze krijgen salaris."

Ook José de Pijper vindt het onzin: "Ze worden toch betaald voor hun werk? Ik zie het wel gebeuren hoor: de een nog groter en duurder dan de ander. Lijkt wel een soort strijd onder moeders."

Vergelijken

Lezeressen brengen in dat we ook niet die kassajuf bedanken, die ons het hele jaar vriendelijk te woord staat. Of de bakker. Joyce Lamers is het daar niet meer eens: "Wat een aparte vergelijking. Hoe kun je een juf nou vergelijken met een kassière, tandarts, huisarts, apotheker, bakker, slager?

Spelen die ook een hele belangrijke rol bij de ontwikkeling van je kind(eren)!? Staan die ook het hele jaar klaar voor je kind(eren)!? Zie je die ook vijf dagen per week? Die beroepen kun je echt niet vergelijken met een juf of meester."

Praat mee

Sta jij dit jaar (weer) met een cadeautje in je handen bij de schoolpoort? Wat voor budget trek jij ervoor uit? Of vind je het onzin en doe jij er niet (meer) aan mee? Misschien heb jij nog een goede tip voor een origineel cadeau? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!