Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Thor heeft een GPS tracker gekregen van zijn moeder  Linda de Wit
Foto: Foto: Thijs Rooimans
Praat mee

Je kind volgen met een gps-tracker:
handig of schending van privacy?

Redactie VROUW

M

Met de zomervakantie voor de deur blijken veel ouders op zoek naar gps-trackers waarmee zij de locatie van hun buiten spelende kinderen kunnen natrekken. Moeders blijken grotere controlfreaks dan vaders: zeven van de tien vrouwen willen de kinderschaar digitaal volgen, terwijl dit bij de mannen vijf op de tien is. Zou dat iets voor jou zijn, of vind je dit te ver gaan?

Leveranciers van de digitale volgapparatuur in onder meer kinderhorloges verkopen zo kort voor de zomervakantie bijna dubbel zo veel trackers als in andere maanden.

Uit marktonderzoek onder vijfhonderd ouders van het – met onder meer gemeenten samenwerkende – researchbureau Sherloq blijkt dat inmiddels ruim een op de drie ouders (35 procent) hun kinderen volgt via gps, terwijl van de resterende groep 65 procent de aanschaf van een zendertje overweegt.

De 'volg mijn vrienden’-functie op de mobiele telefoon is het meest door ouders ingezette digitale schaduwsysteem om de gangen van hun nazaten na te gaan. Maar de ‘spionage’ gebeurt ook via gps-horloges en locatieverraders die zijn ingebouwd in bijvoorbeeld sleutelhangers.

Deze ‘virtuele vingers aan de pols’ worden vooral gebruikt bij jongere kinderen die nog geen smartphone hebben. Veruit de meeste ouders (90 procent) zeggen dat hun kinderen weten dat ze via volg-apps in de gaten worden gehouden.

Volgsysteem

Ouders in de grote steden zijn bezorgder dan vaders en moeder elders: in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geeft al bijna de helft van de ouders de kinderen een volgsysteem mee zodra ze naar buiten gaan. 

Moeders blijken grotere controlfreaks dan vaders: zeven van de tien vrouwen willen de kinderschaar digitaal volgen, terwijl dit bij de mannen vijf op de tien is. Hoogopgeleide ouders zijn sceptisch over volgsystemen vanwege de schending van de privacy van hun kinderen.

Van hen is slechts de helft geïnteresseerd. Bij lageropgeleiden maakt slechts één op de drie ouders zich druk over de privacy.

Vakantiepieken

Veel ouders maken zich zorgen nu de zomervakantie nadert, waarmee de veilige schoolomgeving wekenlang verdwijnt. Dit is goed te merken bij de leveranciers van gps-trackers.

Zo is het momenteel rennen en vliegen bij de firma Spotter in Bergschenhoek: “Als we de verkoopcijfers van afgelopen januari (500) afzetten tegen die van mei en de huidige maand (850), zien we een stijging van zeventig procent. Die vakantiepieken komen elk jaar terug. We verwachten ook dat ze nog verder zullen groeien, juist omdat de volgsystemen steeds meer ingeburgerd raken,” aldus woordvoerster Wendy Hofman.

Veiligheid

Ofschoon een tracker van levensbelang kan zijn bij een verdwijning, waagt de Nationale Politie zich niet aan een koopadvies: “Veiligheid gaat bij ons voor alles. Maar het al dan niet uitrusten van je kind met een zender is een individuele keuze waarin we ons als politie niet mengen,” zo meldt een zegsvrouw.

Bespieden

Pedagoog Herald Hofmeijer is meer uitgesproken over de 2019-versie van het ‘big brother is watching you’: “Het continu kunnen bespieden van zijn doen en laten, ontneemt een jongere de ruimte om te experimenteren.

Afspraken over de buurt waarin ze mogen spelen en hierin af en toe fouten maken, hoort bij het opgroeien. We leren tenslotte van onze fouten. Wie bij elke verkeerde stap onmiddellijk vermanend wordt gebeld, ontwikkelt geen vermogen om zelf afwegingen te maken.”

Thijs Rooimans

Linda de Wit heeft haar 8-jarige zoon Thor een gps-horloge met legerprint gegeven. Hij loopt er graag mee, want er zitten ook hippe functies als een stappenteller op. “We gebruiken hem alleen voor het buiten spelen. Als hij naar school gaat, ligt het horloge aan de lader,” meldt zijn moeder.

Routinecheck

Thor weet dat hij in de gaten wordt gehouden en heeft daar tot nu toe geen moeite mee: “Ik controleer hem ook niet continu. Maar als ik bij een routinecheck zie dat hij tegen de afspraak de buurt heeft verlaten, bel ik hem met de vraag waar hij zit,” aldus Linda.

Ze houdt er rekening mee dat zoonlief ooit over gebrek aan privacy gaat klagen. “We hopen dit systeem nog even te kunnen gebruiken tot het einde van de basisschool. Daarna komt er ongetwijfeld een mobieltje, dat natuurlijk altijd te traceren is.”

Levensreddend

Linda is ook blij met de noodknop op het horloge waarmee haar zoon zelf alarm kan slaan in geval van nood. “Ik krijg dan onmiddellijk een melding met zijn locatie en kan hem bellen. Dat ging in het begin wel een paar keer mis met vals alarm, maar nu blijft hij ervan af.”

De Wit en haar partner kennen de kritiek op het vermeend gebrek aan privacy van ‘gepeilde’ kinderen. “Maar we nemen toch liever het zekere voor het onzekere. Daarbij voelt Thor zich er ook wel bij.

Niet zo lang geleden was hier flinke onrust onder de jongsten in de buurt omdat iemand had geprobeerd een kind in een bestelbusje te sleuren. Dan kan zo’n horloge zelfs levensreddend zijn en dat geeft Thor een veilig gevoel.”

Honderd euro

Volgens Linda weten veel ouders nog niet van het bestaan van de volgapparatuur. “Toen Thor met zijn horloge kwam aanzetten, volgden meteen een paar vaders en moeders dit voorbeeld. Sommigen vinden de aanschafprijs van ruim honderd euro te gortig. Wij hebben dat geld graag over wat rust.”

Praat mee

Zou jij kind uitrusten met een dergelijk horloge of heb je dat gedaan? En tot welke leeftijd is dit een goed idee? Denk je dat een mobieltje ook goed werkt? Of vind je dat ook een kind recht heeft op privacy? Praat mee!

Dit verhaal verscheen vandaag in De Telegraaf

Tekst: Roy Klopper
 

En, wat vind jij? Laat je horen!