Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Peinzende vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Waar leef jij
(nog) naar toe?

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

D

Dit weekend stond er in het AD een interview met Ria Bremer. Mooi en confronterend tegelijk. Want ze mag dan donderdag de respectabele leeftijd van 80 jaar bereiken, ze is er niet onverdeeld gelukkig mee. "Lange tijd wil je graag ouder worden. Maar zo vanaf je vijftigste vraag je je af waar het toe leidt. Tot je tachtigste, negentigste? Tot dementie, alzheimer? Vanaf dat moment krijgt het perspectief van het ouder worden vraagtekens en zwarte randjes."

Ria - man, drie zonen, zes kleinkinderen - vertelt dat ze een gebrek aan toekomstperspectief ervaart: "Weet je wat moeilijk is aan deze leeftijd? Ik kan hier in de tuin een nieuw boompje planten, maar ik zal het nooit groot zien groeien. Dat besef maakt me verdrietig. Mooi hoor, 80 worden, maar je leeft nergens meer naartoe. Je bent aan het afbouwen." Scherp: "Het wordt minder, minder, minder en er komt geen éne f*ck meer bij."

Praat mee

Zelf ben ik helaas behept met een groot, aangeboren besef van de zinloosheid van het bestaan, dus ik - veertiger zijnde - herken mij nu al in de woorden van zeventiger Ria. Maar hoe zit dat bij jou?

Vraag jij je ook (steeds vaker) af: 'Waar leidt het toe?' Hoe deal jij met het feit dat "het allemaal minder, minder, minder wordt en er geen éne f*ck meer bij komt"? Of vind jij dat er nog voldoende krenten in de pap zitten en verheug jij je op elke nieuwe dag? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!