Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Heb jij het droomberoep dat je wilde?
Foto: Hollandse Hoogte | Rafal Rodzoch
Praat mee

Jong gedroomd oud gedaan
Wat wilde jij later worden?

Redactie VROUW

W

Wat wil je later worden? Aan alle kinderen wordt deze vraag regelmatig gesteld. Maar minder dan één op de vijf krijgt uiteindelijk het beroep waar hij of zij als kind al van droomde. Hoe zit dat bij jou?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vroeg aan ongeveer 20.000 brugklassers in het schooljaar 1999-2000 wat ze later wilden worden. Iets meer dan de helft had daar wel een idee van. Achttien jaar later is gekeken naar wat de brugpiepers die toen al toekomstplannen hadden, nu aan het doen zijn.

Het is voor het eerst dat dit is onderzocht. Eerdere generaties hadden als kind uiteraard ook zo hun droomberoepen, maar onbekend is hoeveel van hen zijn geworden wat ze wilden worden.

Huurmoordenaar

De 20.000 door het CBS ondervraagde 11- en 12-jarigen hadden in elk geval vaak realistische toekomstplannen. In de lijstjes met meest genoemde gewenste beroepen komen astronaut, profvoetballer of filmactrice niet voor.

“Die werden af en toe wel genoemd hoor, net als iemand die aangaf huurmoordenaar te willen worden, of de baas van een eigen maffiakartel. Maar de meeste tieners kozen voor een meer gangbaar beroep,” zegt Tanja Traag, onderwijsdeskundige van het CBS.

Dierenarts

Bij de vmbo'ers waren rond de millenniumwisseling de beroepen kapper en automonteur het populairst. Havisten droomden van een leven als meester/juf of architect, en op het vwo stonden dierenarts en piloot op de wensenlijstjes.

Bij meisjes (van alle schoolniveaus) bestond de top vijf uit kapper, dierenarts, dierverzorger, juf en kinderverzorgster. Bij jongens stond piloot of vlieginstructeur bovenaan, gevolgd door architect, IT’er, politieagent en automonteur.

“Ja, vrouwen noemen toch behoorlijk typisch vrouwelijke beroepen,” merkt Traag op. “Misschien dat de meisjes nu andere beroepen noemen. Zij krijgen inmiddels wel iets meer techniek op school.”

Agent

Meisjes die aangaven ‘iets met kinderen’ te willen doen, zijn vaak ook in zo’n job beland. En veel jongens die zeiden timmerman te willen worden, zijn daadwerkelijk in de bouw terechtgekomen. Andere dromen bleken minder haalbaar, of vielen vaker af.

Slechts 8 procent van de jongens die agent wilde worden, werkt nu bij de politie. En van de jongens die droomden van een baan als piloot, kwam uiteindelijk slechts 7 procent in de cockpit of luchtvaartsector terecht.

Wat wilde jij worden?

Ben jij geworden wat je als brugpieper voor ogen had? Wat was jouw droombaan? En wat doe je nu? Praat mee!

Dit verhaal staat vandaag in De Telegraaf en is geschreven door Marlou Visser.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!