Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Patricia Rehe
Praat mee

Mobiele apparaten tijdens de vakantie...
Prima of de tent uit?

Redactie VROUW

J

Jantje Beton roept kinderen op om tijdens de vakantie offline te gaan. In De Telegraaf geeft opvoedkundige Marina van der Wal tips. Gaan bij jullie de schermen en wifi ook uit op vakantie?

Opvoedkundige Van der Wal benadrukt in de krant dat afspraken belangrijk zijn. "Je moet er het hele jaar mee bezig zijn, anders hebben ze het niet geleerd", zegt Van der Wal. "Als je wil dat iedereen mee gaat wandelen, geniet van uitjes of gaat spelen, dan moet je daar thuis regels over maken."

Thuis beginnen

Ze adviseert bijvoorbeeld een 'ijsjespot'. Iemand die thuis wel op een scherm tuurt wanneer het niet mag, moet geld inleggen in de pot. Deze wordt op vakantie gebruikt voor ijsjes. Je moet thuis dus al beginnen met deze regels, want het op vakantie ineens afdwingen werkt volgens Van der Wal niet.

Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 8,5 uur per dag aan media besteden. Dat mag juist op vakantie dus wel even minder. Want juist de 50-plussers besteden de meeste tijd aan media. De groep 13-34 jaar besteedt ’slechts’ 7 uur en 44 minuten media en de ouderen komen bijna op 9 uur per dag.

Helemaal offline?

Het is dus belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven en op vakantie ook de telefoon weg te leggen of even twee uurtjes offline tussen 16 en 18 uur. Zo nam VROUW-collega Hester Zitvast zich vorige zomer voor om de schermtijd te minderen tijdens een reis naar Amerika. ''We gaan een prachtige reis maken en ik heb me nu voorgenomen deze niet alleen online te beleven.

Hoe kan ik genieten van ónze vakantie, als ik alleen maar loer naar de vakanties van anderen? Hoe kan ik ontspannen als ik mijn werkmails blijf checken? En hoe kan ik zorgeloos mijn omgeving in me opnemen als ik mezelf volzuig met nieuwsberichten - die vaak alleen maar narigheid melden? Helemaal offline? Nee, dat doe ik niet, die drie weken. Maar wel een heel stuk minder online dan nu het geval is.'' 

Praat mee

Wij zijn benieuwd hoe jullie dit hebben geregeld. Stellen jullie regels op voor een schermloze vakantie? Welke zijn dit? En stellen jullie die regels dan thuis al op, of pas op vakantie? Of vind je het uitbannen van schermen onzin en mogen ze wat jou betreft lekker doen waar ze zin in hebben? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!