Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Screenshot KRO/NCRV
Praat mee

Toebie krijgt een alternatieve opvoeding
en 'moet niks'

Redactie VROUW

I

In de documentaire 'Ik moet niks' zagen we zondag hoe Toebie (14) een alternatieve opvoeding krijgt in Frankrijk. Toebie gaat niet naar school en leert vooral van zijn ouders over het leven. Zou jij zo'n opvoeding zien zitten voor jouw kind(eren)? Waarom wel of niet? Praat mee! 

De ouders van Toebie hebben bij de rechter geprocedeerd om hun zoon thuis les te kunnen geven. Toen dat werd toegestaan, vertrok het gezin naar Frankrijk. De vader van Toebie vertelt dat hij het huidige onderwijssysteem een dom, achterhaald systeem vindt.

Alleen geschiedenis

Over de levenswijze die zij nastreven, vertelt hij het volgende: ''Je bent al volmaakt. Je bent al perfect [....], je bent al liefdevol, je bent al die bron, [....], je bent al duizend zonnen, je bent al die sterren en alles is echt.''

Als Toebie vertelt dat hij in het thuisonderwijs wel over kunstgeschiedenis en de Nederlandse geschiedenis heeft geleerd, geeft zijn vader aan dat hij zijn zoon voor de rest niet wil 'bevuilen met al die onzin'. 

De muziek in

Het maken van muziek wordt aangemoedigd door zijn ouders en daarom is Toebie veel bezig met muziek. In de laatste minuten zien we hoe de 14-jarige in lesvorm over zijn toekomst praat met zijn ouders. Hier vertelt hij ook dat het muziek maken in de toekomst best een risico kan zijn ten opzichte van de gebaande paden belopen zoals een baan zoeken.

De documentaire 'Ik moet niks' kun je bekijken bij de NPO.

Praat mee

Heb jij de documentaire ook gezien? Wat vind jij van deze manier van 'alternatieve opvoeding'? Denk je dat het een kind goed zal doen of vind je onderwijs op school juist heel belangrijk? Zou jij een dergelijke opvoeding zien zitten voor jouw kind(eren)? Praat mee! 

En, wat vind jij? Laat je horen!