Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat neem jij mee aan eten in de koffer?
Foto: Hollandse Hoogte | Caiaimage
Praat mee

Ik ga op vakantie
en neem mee...

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het is een oude grap dat wij 'gierige' Nederlanders op reis zouden gaan met een caravan vol blikken conserven en aardappelen. In werkelijkheid misschien nog niet eens een slecht idee… Uit onderzoek van het CBS blijkt dat we in vier van de vijf populairste vakantielanden duurder uit zijn dan in eigen land. Wat gaat er mee in jouw koffer?

Zo'n 60% van de Nederlandse kampeerders neemt de oer-Hollandse hagelslag, pindakaas en in minder mate de pannenkoekenmix nog altijd trouw mee naar de camping in het buitenland. Ook koffie en thee komt vaak van thuis. Dat blijkt uit een steekproef onder duizend vakantiegangers.

Herkenbaar!

Ik herken dat wel: gooi toch nog altijd even een pakje groene thee in mijn tas en een pot pindakaas omdat de kinderen dat in ieder geval lusten. Ook op een Frans stokbroodje. Als ik naar een huisje in Nederland ga, gooi ik standaard de inhoud van de koelkast in een krat. Beter om het op te maken, dan dat het ligt te verpieteren. 

De tijd dat we de caravan vol stouwden met aardappelen ligt echter achter ons, aldus het CBS: "De aardappel lijkt uit de gratie omdat we in de familietent of caravan liever rijst en pasta eten als we zelf koken. Slechts één op de zes zet nog weleens piepers op tafel tijdens de kampeervakantie. De meerderheid zet de barbecue vaker aan. Ook wordt er veel meer uit eten gegaan."

Goedkoopste vakantie

Het kan niet alleen makkelijker, maar ook beter voor je portemonnee zijn om thuis flink in te slaan. In Frankrijk zijn voedingsmiddelen 15% duurder dan in Nederland en nergens in Europa is het duurder dan in Zwitserland. Daar betaal je bijna twee derde meer dan in een Nederlandse supermarkt. Een flesje wijn kost er met gemak €10, een kilo kipfilet komt op €25.

Vakantiegangers zijn in Spaanse supermarkten juist 5% minder kwijt. Voor de goedkoopste vakantie moet je in Polen en de Balkan zijn, waar de prijzen tot 40% lager liggen. 

Praat mee

Wat neem jij standaard mee in de koffer? En doe je dat dan omdat het thuis goedkoper is, of omdat je bepaalde dingen - zoals je vertrouwde merk hagelslag, kaas of pindakaas - gewoon niet kunt missen? Of sta jij op vakantie helemaal niet zelf achter het fornuis en ga je liever uit eten? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!