Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat is 'plussize' volgens jou?
Foto: Hollandse Hoogte | Anneke Janssen
Praat mee

Van waarde of gewoon een populaire marketingterm...
Wat is 'plussize' volgens jou?

Merel Schut

D

De prachtige tv-kok Miljuschka Witzenhausen staat op de cover van Grazia. Wat mij verbaast, is dat ze wordt aangekondigd als het 'eerste plussize-model’ op de cover van het blad.

Ik vind haar prachtig en de foto op het magazine is dat ook. Maar plussize? Ik denk dat Miljuschka de maat heeft van een gemiddelde Nederlandse vrouw. En dat is nu dus plussize...

Labeltjes

Het laatste wat mijn bedoeling is, is een discussie over het lichaam van Miljuschka opwekken. Het doet er natuurlijk niet toe wat haar maat is of hoeveel ze eet. In een maatschappij waar we bewuster moeten worden van bodyshaming en de bodypositivity-beweging zoveel bijval krijgt, zijn al die labeltjes misschien helemaal niet zo wenselijk.

Het afbeelden van een vollere vrouw in een reclame of op de cover van een blad, hoeft niet te worden bejubeld om die reden. Het zou normaal moeten zijn om vrouwen in alle soorten en maten een podium te geven.

Tekst loopt verder onder de post

Wat is plussize?

Onder Miljuschka's foto op Instagram reageren mensen ook op de term. 'Prachtig hoor, maar geen plussize.' Ik ben trouwens hartstikke blij met hoe zeker Miljuschka van haar eigen lichaam is, dat is pas een mooi signaal naar andere vrouwen.

Wat ik me wel afvraag: wat is nou eigenlijk plussize? Is dat niet een maat waar modellenbureaus zich blind op staren en inmiddels een populaire marketingterm?

Praat mee

Wat beschouw jij als plussize? Vanaf welke maat zou die term eigenlijk toepasbaar zijn? Vind je die term belangrijk of trek jij aan wat lekker zit en heb je er maling aan? Praat mee!

 

En, wat vind jij? Laat je horen!