Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verdenk jij je collega weleens van een dagje spijbelen met mooi weer?
Foto: Cultura Images RF
Praat mee

Verdenk jij jouw collega
weleens van ‘spijbelen’?

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het kwik blijft maar stijgen en je collega is ‘toevallig’ ziek. Dat is ze wel vaker als het zo heel warm is. Haar benen zijn de dag erna net zo donkerbruin als jouw vermoeden dat ze de dag niet in bed, maar aan zee heeft doorgebracht. Hard bewijs heb je niet. Misschien heeft ze wel zelfbruiner opgesmeerd. Herken jij dit?

Maar liefst 41 procent van de werkende Nederlanders verdenkt hun collega’s ervan weleens een dagje te spijbelen. Van alle ondervraagden stoort 55 procent zich aan collega’s die te laat komen en 47 procent ergert zich aan collega’s die te vroeg naar huis gaan, blijkt uit onderzoek van Acties.nl.

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen de áfwezigheid, maar ook de áánwezigheid van collega’s voor ergernissen zorgt. Zo stelt één op de acht ondervraagden dat collega’s van negatieve invloed zijn op zijn of haar productiviteit. Onder dertigers ligt dit percentage op maar liefst zeventien procent.

Werkplezier

Bij één op de tien respondenten zijn collega’s zelfs de bedervers van hun werkplezier. Als hoofdredenen hiervoor noemen zij voornamelijk: roddelen, liegen en zwart gemaakt worden. Maar ook “het verspreiden van een vreselijke transpiratiegeur” noemde een van de respondenten als de aanleiding voor het verlies van zijn plezier op de werkvloer.

Goede sfeer

Ondanks bovenstaande ergernissen is het overgrote deel van de ondervraagden gelukkig erg te spreken over hun collega’s. Zo zegt maar liefst 89 procent dat er bij hun huidige werkgever sprake is van een goede sfeer op de werkvloer. Zestig procent vertelt zelfs goed bevriend te zijn met één of meerdere collega’s.

Heb jij ook zo’n collega die er altijd een beetje de kantjes vanaf loopt? Of erger je je aan een collega die juist iets té aanwezig is? En waaraan erger je je dan? Hoe is de sfeer bij jou op de werkvloer? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!