Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Herman Wouters
Praat mee

Grijp jij in als een geliefde
wordt belaagd?

Merel Schut

T

Temptation-verleider Giorgio en zijn vriendin Samra werden afgelopen weekend slachtoffer van een zware vechtpartij op een festival in België. Terwijl naar verluidt twintig man het op de verleider hadden voorzien, sprong zijn vriendin ertussen. Ze raakten beiden gewond. Het deed me denken aan een incident lang geleden.

Het was zo'n vijftien jaar geleden. Als tieners stonden we met een vriendinnengroep een paar nachten op camping Bakkum. Samen met een vriendin liep ik over het plein toen we door een groep jongens op een vervelende manier werden nageroepen. Mijn toenmalige verkering kwam toevallig net aanlopen dus we vertelden wat de groep naar ons hoofd had geslingerd.

Vuist

Mijn vriendje haalde verhaal wat uitmondde in gescheld en geduw. Toen het wel erg intimiderend werd, sprong ik ertussen. En precies op dat moment haalde de grootste jongen uit met zijn vuist die op mijn oog belandde.

Het klinkt misschien heel heldhaftig maar ik huilde tranen met tuiten. De politie kwam ter plaatse, we werden meegenomen en het enige wat me nog bijstaat is dat ik het gevoel kreeg dat wij iets verkeerd hadden gedaan. Wat natuurlijk gek is.

Blauw oog

Degene die mij de vuistslag bezorgde, was al gevlogen, weg van de camping. Volgens mij was hij eind twintig en ik herinner me dat hij een hemd droeg en indrukwekkende spierballen had.

De groep kwam uit de buurt van Amsterdam en ik kwam ze liever niet meer tegen. Dus die nacht sliep ik thuis, in mijn eigen bed. Al was ons verteld dat de jongens van de camping gezet zouden zijn. Ik had nog ruim een week een blauw oog.

Omstanderseffect

Eerder schreven we op VROUW.nl over het omstanderseffect. En het blijkt toch iets anders te werken dan vaak wordt gedacht; hoe groter de groep, hoe kleiner de kans dat iemand ingrijpt.

Als ik aan 'mijn' incident terugdenk, realiseer ik me dat ik van tevoren niet had kunnen vertellen wat ik zou gaan doen. Voor mijn gevoel stapte ik zonder nadenken in het vechtende gezelschap.

Maar of ik zou ingrijpen als ik vreemden zie vechten? De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik waarschijnlijk niet zo heldhaftig zal zijn als die avond op camping Bakkum.**

Praat mee

Heb jij weleens geweld meegemaakt? En zo ja, greep je toen in? Of bevroor je en wist je niet wat je moest doen? Denk je dat het verschil maakt of er een geliefde/bekende bij betrokken is? Praat mee!

** Lees o.a. hier meer over 'vechten, vluchten of bevriezen'.

En, wat vind jij? Laat je horen!