Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moet de pabo de toelatingstoest afschaffen?
Foto: Caiaimage
Praat mee

Moet de toelatingstoets
van de pabo afgeschaft worden?

journaliste

Daphne van Rossum

E

Er zijn te weinig docenten, lessen vallen uit en sommige scholen gaan over tot een vierdaagse schoolweek. Daarbij zijn er te weinig nieuwe pabo-leerlingen. Een heet hangijzer is de naar verluidt moeilijke toelatingstoets.

Voor veel ouders is het een ergernis: een brief van de docent met een spelfout erin. Want je wilt toch dat je kind goed leert schrijven en rekenen van iemand die het vak zelf ook goed beheerst? Toch zijn het nu juist de toelatingseisen waar veel studenten in spe over struikelen. Nog voor het eerste leerjaar is begonnen lopen ze vast op de toelatingstoetsen.

Vooral studenten die havo of mbo hebben gedaan, maar geen aardrijkskunde, geschiedenis of natuur en techniek in hun vakkenpakket hadden, moeten sinds 2014 zo’n toelatingstoets maken.

Het ministerie van Onderwijs heeft die ingevoerd om de kwaliteit op de pabo’s te verbeteren en te zorgen dat de opleidingen minder tijd kwijt zijn aan het bijspijkeren van basiskennis, schrijft het AD.

Geschiedenis

Ruim een kwart van de studenten haalde de toelatingstesten de afgelopen jaren echter niet, waardoor ze niet aan de pabo mochten beginnen. Ze liepen vooral vast op geschiedenis (daarop zakte ruim 30%).

Naast de verplichte toelatingstoetsen moeten leraren in spe slagen voor een taal- en rekentoets. Uit cijfers van Cito blijkt het aantal studenten dat voor de toelatingstoetsen slaagt te dalen, aldus diezelfde krant.

Versoepeld

Vind jij dat de toelatingseisen versoepeld zouden moeten worden zodat meer mensen naar de pabo kunnen? Of moet de lat hoog blijven; het niveau van de docent is immers belangrijk voor onze kinderen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!