Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw meet haar taille op
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Ben je dik? Ga dan hardlopen
in plaats van gekwetst zitten doen'

Daisy Heyer

I

In haar nieuwe column in Trouw - over 'dikke dames' - vraagt Marianne Zwagerman zich af waarom je je gekwetst zou voelen door iets wat wordt gezegd door iemand die je niet kent. Haar woorden zijn volgens haar een "gevecht tegen de verheerlijking van vetrollen, want al 40% van de Nederlanders is te dik."

In het artikel beschrijft Zwagerman een groep dikke vrouwen die in de krant vertelden in een groepje te praten over wat anderen van hun lijf vinden. 

Onzin

"Ze wilden hun boodschap van body positivity verkondigen. Dat is natuurlijk onzin. Wie positief over zichzelf is, heeft geen supportgroep nodig. Toen Johan Derksen op tv over mij zei dat ik een stom wijf met hangtieten ben, dacht ik: ik ben vast veel leuker dan jouw vrouw", schrijft Zwagerman. 

Ze vervolgt dat dikke dames beter kunnen gaan hardlopen dan gekwetst kopjes thee drinken, "want zelfs als je genetisch aanleg hebt voor obesitas kun je er wat aan doen: minder eten en meer bewegen." 

Gevoeligheden

Tegelijkertijd benadrukt ze dat ze beseft dat woorden krachtige wapens zijn, maar ze desondanks niet begrijpt waarom je je gekwetst zou voelen 'door wat iemand zegt die je niet kent'. "Je gekwetst voelen is zo persoonlijk, je mag niet van anderen verwachten dat zij rekening houden met al jouw gevoeligheden." 

Praat mee!

Wat vind jij: zijn de woorden van Zwagerman kwetsend, of vind je dat ze gelijk heeft: dikke vrouwen moeten niet klagen, maar kunnen beter gaan sporten? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!