Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

20 jaar later in de overgang...
Hoe (on)wenselijk is dat?

Daisy Heyer

E

Een operatie van een half uurtje kan ervoor zorgen dat de overgang bij vrouwen twintig jaar wordt uitgesteld, melden artsen aan The Times. Maar is je overgang twintig jaar uitstellen wel zo verantwoord? Praat mee!

Dankzij de operatie wordt het lichaam 'voor de gek gehouden' met een implantaat van weefsel van de baarmoeder in de oksel, wordt uitgelegd in het artikel. Daardoor denkt de biologische klok dat je veel jonger bent. 

Ook andere klachten

Inmiddels zou de operatie al bij negen vrouwen zijn uitgevoerd. De operatie wordt aangeboden aan vrouwen tot 40 jaar, wat dus zou betekenen dat je in theorie tot je zestigste baby's zou kunnen krijgen. Of dat ook in de praktijk betekent dat het lukt tot je zestigste staat nog niet vast.

De ingreep is volgens de artsen ook in het leven geroepen om een aantal andere klachten aan te pakken, zoals psychologische problemen, slaapproblemen, een seksdrive die op deze manier veel langer stand zou houden, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen... 

Maar stel het is wel mogelijk om dankzij de operatie op nog veel latere leeftijd een kind te krijgen, hoe verantwoord is dat dan? In Nederland ligt de grens voor een IVF-behandeling bijvoorbeeld op 45 jaar** en met deze operatie zou het wellicht mogelijk zijn om nog later kinderen te krijgen. 

Praat mee

Wat vind jij: stel je zou op latere leeftijd dan 45 jaar zwanger kunnen raken dankzij deze operatie, is dat dan verantwoord? Of is 45 echt de maximale leeftijd waarop je kinderen zou moeten kunnen krijgen? En zou jij de operatie overwegen om deze, of juist die andere redenen? Praat mee!

**Een IVF-behandeling met eigen eicellen is mogelijk tot 45 jaar en wordt vergoed tot en met 42 jaar (leeftijd van de vrouw). Slechts enkele klinieken behandelen tot 45 jaar. Vrouwen bij wie de eicellen zijn geoogst vóór de leeftijd van 43, kunnen nog embryo’s laten terugplaatsen tot hun 50e. Bron: Freya.

En, wat vind jij? Laat je horen!