Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zorg mijden omdat je de premie te hoog vindt het gebeurt steeds vaker
Foto: Rights Managed
Praat mee

Huisarts bezorgd over zorgmijders...
'Maak zorg inkomensafhankelijk'

journaliste

Daphne van Rossum

J

Je hebt druk op je borst. De huisarts twijfelt en stuurt je door naar het ziekenhuis voor foto’s. Dat brengt extra kosten met zich mee en voor sommigen zijn die een brug te ver. Ze mijden liever zorg die ten koste gaat van hun eigen risico. Herken jij dit? Praat mee!

Hanneke Nabuurs is huisarts in de Meijhorst, een wijk in Nijmegen waar veel mensen wonen met een minimuminkomen. Ze spreekt steeds vaker mensen die niet de zorg ondergaan die ze nodig hebben omdat ze die niet kunnen betalen, vertelt ze in De Gelderlander. Soms zelfs met de dood tot gevolg.

Eigen risico

Nabuurs: "Het eigen risico is 385 euro. Mensen denken: 'Als ik dat geld niet uitgeef, hoef ik dat ook niet te betalen’. En dat leidt tot schrijnende situaties." Ze vervolgt: "Ik ken iemand die is overleden en dat niet had gehoeven: een patiënt met suikerziekte en hoge bloeddruk, die geen geld had voor medicijnen. Elke dag drie tabletten: suikermedicijnen, medicijnen tegen de hoge bloeddruk en cholesterolmedicijnen. Dat kostte ongeveer een tientje per maand.

Dan kun je wel zeggen: 'Hoeveel is dat nou?' maar als je alleen woont, onder bewind staat en het moet doen van 50 euro in de week, is dat veel geld. Ze slikte de medicijnen niet en ging ook niet naar controles in het ziekenhuis - want ook die moet je betalen. Ze overleed aan een acute hartstilstand."

Inkomensafhankelijk

Nabuurs: "Toen het ziekenfonds nog bestond, kreeg ik nooit vragen over dat mensen zorg niet konden betalen. Voordeel van dit systeem vind ik wel dat mensen zich ervan bewust zijn dat gezondheidszorg niet gratis is.

Mijn mening is dat we zorg inkomensafhankelijk moeten maken. Ik weet niet of dat dé oplossing is, maar het lijkt me het meest eerlijk. Ik zou in elk geval eerlijk vinden dat ernaar gekeken wordt, dat erover wordt nagedacht."

Praat mee

Merk jij dat je bepaalde dingen niet doet om je eigen risico te sparen? Vind jij het zorgsysteem goed zoals het nu is? Of verlang ook jij terug naar het ziekenfonds? Zou zorg inkomensafhankelijk moeten zijn, zoals huisarts Nabuurs oppert? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!