Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw doet dutje
Foto: Hollandse Hoogte/Camera Press LtD
Praat mee

Droom jij ook dagelijks
van een dutje?

Merel Schut

U

Uit Brits onderzoek onder 2000 deelnemers blijkt dat 13% van de mannen en 6% (!) van de vrouwen weleens een dutje doet. Een kwart van de Britse vrouwen heeft zelfs nog nooit een dutje gedaan. Gun jij jezelf weleens een powernap?

Ongeplande middagdutjes vind ik het allerlekkerste. Dat ik bijvoorbeeld lig te lezen op de bank en even wegdoezel, of een podcast luister in bed en wegdommel. Als ik dan wakker word, lijkt het alsof ik uren heb geslapen terwijl het in werkelijkheid dus maar een minuut of tien was. 

Voordelen

Workplace wellness-coach Vivian Acquah vertelde eerder aan VROUW dat de ideale powernap 30 minuten duurt. ''Als jij elke dag op tijd slaapt en goed slaapt, dan kan het zijn dat je gedurende de dag toch behoefte hebt om even een dutje te doen. Dat is prima, mits het maximaal 30 minuten duurt. Duurt het langer? Dan is het geen powernap meer.''

Ze noemt een aantal voordelen van powernaps op de korte termijn. Je krijgt er bijvoorbeeld een sterker geheugen van, verbeterde cognitieve vaardigheden en meer creativiteit. Op lange termijn vermindert het spanning en verlaagt het onder andere het risico op hartaandoeningen. 

Slaapdruk

Slaap ínhalen met middagdutjes is volgens Vivian geen goed idee.''Ik vergelijk een powernap met meditatie; je trekt je even terug, geeft jezelf de ruimte om op te laden en gaat weer door. Maar als je batterij al leeg is, wat valt er dan op te laden in die korte tijd?''

Ook voor kinderen levert een middagdutje voordeel op, blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 3.000 10- tot 12-jarigen. Neuroloog/slaapdeskundige Arthur Kurvers van het Haaglanden Medisch Centrum zei hierover op BNR: ''Gedurende de dag bouw je wel een bepaalde slaapbehoefte op. Dus vanaf het moment dat je opstaat in de ochtend krijg je een bepaalde slaapdruk die steeds hoger wordt naarmate het later wordt.

Als je naar bed gaat, hoort de slaapdruk maximaal te zijn. Tegelijkertijd geeft je interne klok 's morgens vroeg en in de namiddag signalen af zodat je niet in slaap valt. Vroeg in de middag is er wel een soort dipje en kun je makkelijker in slaap vallen.'' En ook volgens hem moet een dutje hooguit 20 tot 30 minuten duren.

Praat mee

Eigenlijk is het natuurlijk een luxe; overdag even wegdommelen. Veel mensen hebben/nemen er simpelweg geen tijd voor, terwijl het in mediterrane landen meer gangbaar is om een siësta te houden. Hoe zit dat bij jou? Doe jij (bijna) dagelijks een dutje? Zo ja, op welk tijdstip het liefst? Of droom jij van een dutje terwijl je er in werkelijkheid nooit tijd voor hebt/maakt? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!