Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kind uit huis? Hier die kamer!
Foto: EyeEm GmbH
Praat mee

Wanneer je kind is uitgevlogen...
'En dit wordt de werkkamer...'

journaliste

Daphne van Rossum

V

VROUW-hoofdredacteur Marieke had het er dit weekend maar druk mee: met het 'uitruimen' van de kamer van haar zoon 'omdat hij nu echt het huis uit was'. Nieuwe bestemming: studeerkamer. Wat deed jij met de kamer van je kind?

Het is een dingetje onder verse lege nest-moeders, getuige ook de discussies op internet: wanneer 'ontmantel' je de kamer van je kind? Of laat je de kamer zoals die is, zodat als het kind thuiskomt hij/zij in zijn/haar kamer kan slapen.

Woningkrapte

In het oude bed, met de vertrouwde posters aan de muur. Je weet maar nooit hoe het loopt... en met die woningkrapte van tegenwoordig. Ook vinden kinderen het soms fijn om weer even een nachtje in het ouderlijk huis door te brengen; lekker vertrouwd in hun eigen kamer.

Het lijkt mij dat het vooral afhangt van de ruimte die je hebt. Is er nog een jonger kind dat graag een grotere kamer heeft en kan de kamer van de nestverlater nog prima een rondje met een vers likje verf? Dan is het een eenvoudige opstelsom. Ook wel handig: een logeerkamer erbij. Of een werkkamer voor de ouder in kwestie.

Eigen benen

VROUW-collega Marijke is al wat langer gewend aan een 'leeg huis': "Mijn zoon (25) is al zo’n vier jaar het huis uit, maar zijn kamer ziet er nog precies zo uit, als toen hij hier de deur dichttrok om op eigen benen te gaan staan. Het bed en bureau dat hij thuis had, paste namelijk niet in het studentenkamertje dat hij betrok.

Anderhalf jaar geleden zat de kans erin dat hij misschien weer terug naar huis moest, omdat zijn huurcontract afliep en hij geen andere woonruimte kon vinden. Toen kwam het goed uit dat zijn ruimte thuis nog intact was.

Maar inmiddels is hij alweer aan zijn derde woonplek toe en is zijn kamer een soort memory lane-museumpje geworden, waar ik tussen zijn spullen en posters af en toe even met heimwee terugdenk aan de tijd dat hij hier zijn pubercave had.

Puinruimen

Maar misschien wordt het wel tijd dat ik ook eens wat 'puin' ga ruimen, en dan ook de oude kamer van mijn dochter, die inmiddels ook alweer een jaar onder de ouderlijke vleugels vandaan is. Maar ik heb de ruimte niet nodig en stiekem koester ik die kamers nog; het zijn herinneringen aan een leuke tijd en wie weet, komen ze toch nog eens van pas."

Praat mee

En jij? Wat deed jij met de kamer van je uitgevlogen kind? Hoe lang duurde het voor je die aanpakte of is er nog geen poster verhangen? En heb jij zelf de kamer 'ontruimd' of heeft kindlief geholpen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!