Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een dagje naar een pretpark wordt steeds duurder
Foto: EyeEm Mobile GmbH|HH
Praat mee

Dagje uit met het hele gezin...
Hoe bekostig jij dat?

journaliste

Daphne van Rossum

G

Gezellig een dagje weg met het hele gezin. Dat kan zo maar eens een kostbare aangelegenheid worden. Want de kosten voor een bezoekje aan museum, dierentuin of attractiepark rijzen de pan uit, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Trekken jullie er nog weleens een dagje op uit? Praat mee!

Je gaat een dagje naar het Rijksmuseum, omdat je je kind(eren) nou eindelijk een keer De Nachtwacht in het echt wil laten zien. Kinderen mogen daar weliswaar gratis naar binnen (mits nog geen 19 jaar) maar een volwassene betaalt 20 euro (kassaprijs).

De entree van Diergaarde Blijdorp met een vierkoppig gezin (mits de twee kinderen jonger zijn dan 13 jaar) kost 89 euro (kassaprijs), die van de Efteling met datzelfde gezin zelfs 168 euro (kassaprijs).

Toegangskaartje

En bij alle tripjes komen natuurlijk nog de kosten van de (ov)reis, het parkeren en de hapjes en drankjes. Dat loopt aardig in de papieren, voor dat bedrag kun je al bijna op vakantie! Thuisblijven is een stuk goedkoper. Maar ach, de kinderen vinden het zo leuk...

Maar is het nog wel reëel om met het hele gezin weg te gaan? Een toegangskaartje is de afgelopen vijf jaar gemiddeld 14% duurder geworden. Daarmee stijgt de prijs van een dagje uit twee keer zo hard als de totale kosten van levensonderhoud tussen juli 2014 en juli 2019 stegen, zo blijkt uit de CBS-cijfers van gisterochtend.

Sparen

De ticketprijzen voor musea en dierentuinen stegen met bijna 17% het hardst. Bezoekers van attractieparken moesten in juli van dit jaar 13,7% meer neertellen voor hun toegangskaartje dan in juli 2014. Ook voor parkeren (+16%) en openbaar vervoer (+11%) moest veel meer geld neergelegd worden.

Musea en dierentuinen erkennen dat zij hun toegangsprijzen afgelopen jaren fors hebben verhoogd. Het Nibud krijgt in vakantietijd veel vragen over de almaar duurder wordende dagjes uit. Het budgetinstituut adviseert een bezoekje aan een pretpark of dierentuin ver van tevoren te plannen, zodat ervoor kan worden gespaard.

Strand

Het gezin Beets gisteren in De Telegraaf: "We gaan dit jaar niet op vakantie, dus doen we elke dag wel wat leuks. Omdat ze vrij hebben nu. Normaal gesproken gaan we ongeveer een keer per maand samen eropuit.

Soms naar een museum of dierentuin, maar ook weleens gewoon naar het strand. Naar het pretpark gaan is heel duur. Dan kom je inclusief reizen, parkeren, eten en drinken al heel snel boven de 200 euro uit."

Praat mee

De ANWB heeft tien tips die geen geld kosten. Een betaalbaar dagje uit is dus echt nog wel mogelijk. Trek jij er nog weleens op uit met je gezin? Of vind je dat te duur? En zo ja, waar gaan jullie dan heen? Heb jij ook nog een goede tip voor een (bijna) gratis dagje uit? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!