Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zachtaardige ouder neemt woord 'nee' niet in de mond
Foto: Caiaimage
Praat mee

Als zachtaardige ouder voed je op
zonder het woordje 'nee'

journaliste

Daphne van Rossum

E

Engeland is in de ban van een opvoedkundige methode genaamd ‘gentle parenting’ ofwel ‘zachtaardig ouderschap’. Dat behelst dat het woordje ‘nee’ niet gebruikt wordt en kinderen ook niet bestempeld worden als ondeugend of stout. Zou het iets voor jou zijn?

In The Daily Mail is het verhaal van Nathalie Brown (moeder van drie) te lezen. Ze legt liever uit wat de consequenties zijn van bepaalde daden dan het de kinderen te verbieden. Het woordje ‘nee’ zullen de kinderen van Brown niet horen en ze hoeven ook niet bang te zijn dat hun moeder een boze stem opzet of in woede ontsteekt als de kinderen eens ruzie maken met elkaar.

Ook kijkt ze ervoor uit de kinderen stout te noemen, omdat dat weleens hun zelfvertrouwen zou kunnen schaden.

Opvoedpoli

In Nederland waait deze wind ook al wat langer. In de 'opvoedpoli' krijgen nieuwbakken, onzekere ouders te horen dat ze vooral veel complimentjes moeten geven en niet moeten zeggen: ‘jij bent stout’, maar ‘je gedraagt je stout’. Het gedrag benoemen is het devies. Laten weten dat je het slechte gedrag afkeurt, niet het kind zelf.

Opvoedmethode

Tegenstanders van deze positieve opvoedmethode zullen zeggen dat kinderen te weinig grenzen ervaren en dat een keer ‘nee’ op z’n tijd prima is. Dat ze ook maar moeten leren dat niet alles kan.

Praat mee

Hoe sta jij daarin en wat is jouw opvoedstijl? Zeg jij gerust 'nee' tegen je kind en vind je grenzen benoemen belangrijk? Of probeer je 'zachtaardig ouderschap'?

En, wat vind jij? Laat je horen!