Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Patricia Rehe
Praat mee

Krijg jij als mantelzorger ruim baan
van je werkgever?

Redactie VROUW

M

Meer dan 220.000 mensen in Nederland kunnen of willen niet werken vanwege de mantelzorg die zij uitvoeren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Kleine werkgevers worstelen met het opvangen van de afwezige werknemers in kwestie.

Langdurig vervanging zoeken kost de werkgever geld. Zowel voor de werknemer als de werkgever is het lastig om een regeling te faciliteren.

Mantelzorgers

56% van de mantelzorgers in Nederland is vrouw, blijkt uit cijfers uit het SCP-rapport Voor elkaar? Stand van de informele hulp in 2016. Ria Dapperen vertelt vandaag in De Telegraaf dat ze voor haar man en haar moeder zorgt. Hierdoor is ze overbelast geraakt.

Haar moeder (89) is sinds 2,5 jaar weduwe, ziet nog maar voor 4%, heeft hartfalen, alzheimer, reuma en artrose in haar knie waardoor lopen zeer moeilijk is. De man van Ria kreeg in 2012 door een hersentumor een zware epileptische aanval.

Sociaal leven

Over de zorg voor haar moeder zegt ze: "Ik ben enig kind en iemand moet voor haar zorgen. Werken is er dus niet bij voor mij en dat is zo oneerlijk! Ik bouw dus ook niets op voor later. En van een sociaal leven is ook geen sprake.

Ik heb mijn vrienden voor het laatst in april gezien en hier in Alphen aan den Rijn ken ik verder niemand. Alles gaat aan me voorbij. Sowieso zit een avondje doorzakken of een borrel drinken er niet in; ik kan op elk moment gebeld worden."

Praat mee

Ben jij ook mantelzorger? Hoe pak jij dit aan? Krijg jij van je werk ruim baan om je zorgtaken te vervullen of is dat juist heel lastig? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!