Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm GmbH
Praat mee

Wil jij weten
of je alzheimer krijgt?

Maria Deniz

O

Onderzoekers van Washington University hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee ze de ziekte van Alzheimer in een zeer vroeg stadium kunnen diagnosticeren. Met de test kan worden vastgesteld of je binnen twintig jaar alzheimer krijgt.

Het brein van mensen met alzheimer verandert al decennia voordat de eerste symptomen merkbaar zijn: er vormen zich dan samenklonteringen van het eiwit amyloïde bèta

Medicijnen

De onderzoekers deden de test bij 158 50-plussers. Bij al deze proefpersonen werd bloed afgenomen. Daarnaast ondergingen ze een PET-scan. In 94% van de gevallen wees het bloedmonster hetzelfde uit als de PET-scan, zo meldt de Telegraaf. De bloedtest zal mogelijk over enkele jaren beschikbaar zijn.

Helaas is er nog geen medicijn dat dementie - een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, de meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer - kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Deze medicijnen werken alleen bij bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe goed de medicijnen werken verschilt per persoon.**

Praat mee

Wat vind jij van deze uitvinding? Zou jij deze bloedtest aandurven? Wil jij weten waar je aan toe bent of hoef je dat juist helemaal niet te weten? Praat mee!

**Bron: Alzheimer Nederland.

En, wat vind jij? Laat je horen!