Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Project schoonzoon

Maaikes vader tindert voor zijn dochter
'Wat wil die man van haar?'

journalist

Maaike Schaap

J

Journaliste Maaike Schaap was na 7 jaar ineens weer single. Aangezien het haar zelf niet lukte om de juiste mannen eruit te pikken, besloot ze haar telefoon met de datingapp Tinder een aantal weken aan haar vader te geven. Lukt het hem wel haar prins op het witte paard te vinden? 

Ze zeggen dat je als vrouw vaak op zoek gaat naar een partner die op de één of andere manier op je vader lijkt. In mijn geval klopt dat wel aardig. Van kleins af aan ben ik al een vaderskindje en trek ik meer naar hem toe dan naar mijn moeder. Mijn vader: een nuchtere Fries, droge humor en een wandelende encyclopedie. Zo’n man, maar dan 30 jaar jonger, zoek ik ook. 

Control freak

Of mijn vader dat weet? Geen idee. De komende weken gaat hij voor mij tinderen en het enige wat ik mag doen, is mij er niet mee bemoeien. En dat is héél moeilijk voor een control freak zoals ik. Weet mijn vader wie er bij mij past? Krijgt hij niet met iedere jongen medelijden, waarop hij ze allemaal maar naar het hartje sleept? Mijn god, waar ben ik aan begonnen?

 

Eerste match

Na een uitleg van 10 minuten geef ik mijn vader mijn telefoon. In stilte begint hij naar links en rechts te swipen. Vanaf mijn plekje op de bank probeer ik met hem mee te kijken, maar mijn vader werpt een afkeurende blik in mijn richting. "Je mag je er niet mee bemoeien!"

"Sorry…", mompel ik en probeer mij op de televisie te concentreren. Mijn vader gaat maar door met naar links en rechts swipen. Het onbehaaglijke gevoel wat mij bekruipt, probeer ik weg te drukken. "Wat is dit?" Mijn vader overhandigt mij mijn telefoon en ik zie dat er ‘It's a match! Jij en Bob vinden elkaar leuk.' "Je hebt een match voor mij geregeld!"

Mijn vader glimlacht als een kind in een snoepwinkel. Ik bestudeer de match. Bob heeft zwart haar en een smal, spits gezicht.
"Is het wat?" vraagt mijn vader nieuwsgierig. "Het is een begin …" mompel ik.

S-woord

Bob laat er geen gras over groeien en begint meteen te praten. Dit gedeelte doe ik zelf, aangezien mijn vader met zijn eentonige 'ja', 'nee', 'leuk' en 'ok' de mannen alleen maar wegjaagt. Ik hou hem wel op de hoogte van het gesprek en lees het gesprek voor.

Bob: "Wat is je nummer?"
Ik: "Pardon? We hebben nog geen 3 zinnen met elkaar uitgewisseld?"
Bob: "Maakt niet uit toch. Kvind je leuk."
*Ik reageer niet*
Bob: "Wat doe je het weekend van 12 tot en met 14 augustus?"
Ik: "Geen idee. Hoezo?"
Bob: "Kben dat weekend alleen thuis. Kom je langs?"
Ik: "Nee!"
Bob: "Is toch gezellig? Hebben we vast lol."

Snel een nieuwe zoeken

Mijn vader kijkt geschokt naar mijn telefoon. Waar Bob op aanstuurt, wil mijn vader absoluut niet linken aan zijn jongste dochter. Na een paar tellen stilte, heeft mijn vader zijn nuchtere stem weer gevonden. "Zal ik maar snel een nieuwe voor je zoeken?"

De volgende keer in Project schoonzoon: Maaikes vader stuurt haar op haar eerste date in 7 jaar. "Op hem wachten? Ik panikeer!"

En, wat vind jij? Laat je horen!