Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Project schoonzoon

Maaikes vader tindert voor zijn dochter:
Dus je schrijft over tinder...?

journalist

Maaike Schaap

J

Journalist Maaike Schaap was na 7 jaar ineens weer single. Aangezien het haar zelf niet lukte om de juiste mannen eruit te pikken, besloot ze haar telefoon met de datingapp Tinder een aantal weken aan haar vader te geven. Lukt het hem wel om haar prins op het witte paard te vinden? 

Met mijn benen over elkaar en mijn telefoon in mijn hand zit ik om de haverklap te glimlachen. Geert en ik hadden een match en vanaf dat moment werd er heel wat afgepraat. Van diepgaand en serieus tot weer moeiteloos grappig en ongedwongen. 

Facebook

Ik zit nog te lachen om de vorige zin van Geert als ik van de volgende zin van schrik bijna mijn telefoon in mijn kop thee laat vallen. "Dat meen je niet…", zeg ik zacht, terwijl ik mijn ogen over de laatste regel laat gaan. "Ik heb je gefacebooked" staat er.

Snel ga ik naar mijn openbare facebookpagina. Enkele foto’s, niet allemaal even charmant… maar ook alle tinderverhalen. Hij weet het. Shit! Van alle matches die ik heb gehad, is hij de eerste die mij gefacebooked heeft en er zelf achter komt.

Geheim ontmaskerd 

"Dus je schrijft over Tinder!" gaat Geert verder als ik nog steeds verbouwereerd naar mijn telefoon kijk. Eindelijk komen mijn vingers weer in beweging. "Ja, klopt!" schrijf ik terug. "Schrik je ervan?" Terwijl ik wacht op zijn antwoord, kijk ik met rode wangen naar de bank waar mijn vader een spelletje op zijn telefoon zit te doen.

Ik schraap mijn keel en zie dat mijn ouders allebei opkijken. "Er is er een achter gekomen!" zeg ik, nog altijd een beetje verbaasd. Mijn ouders begrijpen niet waar ik het over heb. "Een tindermatch is achter mijn verhalen gekomen!" We schieten met zijn drieën in de lach en mijn vader haalt zijn schouders op. "Dat moest er toch een keer van komen."

Mannelijk commentaar

Een beetje gespannen wacht ik op Geerts antwoord. Ik wil hem namelijk helemaal niet wegjagen. In al die maanden tinderen is er nog niemand geweest met wie ik zulke leuke chatgesprekken kan voeren als met hem. Hopelijk gaat hij nu niet zijn kaken op elkaar klemmen en niets meer zeggen, uit angst dat het ergens zal verschijnen.

"Ik schrik niet zo snel", reageert Geert een paar minuten later met een lachende smiley. Ik haal opgelucht adem en ben blij als hij er grapjes over begint te maken. Hij gaat al mijn verhalen bij langs en levert zijn eigen mannelijke commentaar op de mannen.

Naar geslacht

"Serieus? Drie dates en daarna niets meer? Wat een naar geslacht zijn we ook." Ik schiet om de vijf minuten in de lach en mijn ouders kijken geamuseerd toe. "Hij vindt het dus niet zo erg?" vragen ze. Ik schud opgelucht mijn hoofd.

Als hij al mijn verhalen heeft gelezen, doet hij zelf een boekje open over zijn tinderavonturen. "Het is soms echt hilarisch," schrijft hij. "Dat zul jij vast en zeker ook meemaken met mannen, maar vrouwen kunnen er ook wat van." Hij vraagt of hij mij wat foto’s mag sturen en ik ga akkoord. Wat volgt zijn vier foto’s van vrouwen die er op z’n zachts gezegd niet op hun best uitzien.

Veel te kleine, krappe bh

Inmiddels lig ik al in mijn bed en schater het uit van het lachen. Van een vrouw die op de foto staat met een veel te kleine, krappe bh waardoor het lijkt alsof ze vier borsten heeft, eentje die praktisch geen kleren aan heeft maar eronder schrijft 'Ik zoek een huidige relatie' en een ander meisje schrijft op haar profiel dat ze 'verslaafd is aan wasverzachter'. "Ik stuur deze screenfoto’s altijd naar m’n zusje" schrijft Geert met een lachende smiley.

"Ik vind dat je als vrouw zijnde gewoon eerlijk moet zijn. Zo heb ik ook een keer een date gehad met een meisje dat zei dat ze heel slank was, maar in werkelijkheid dik was. Toen ben ik ook best wel kwaad geworden, wat had ze dan gedacht?"

Charmantste foto’s

Ik geloof inderdaad dat heel veel mensen liegen op hun profiel. Of dat nou op een datingsite is of op de Tinderapp. Leeftijd, gewicht, misschien zelfs lengte of hobby’s. Alles om maar leuker te lijken. Ergens kan ik het me wel voorstellen. Ik zet uiteraard ook mijn charmantste foto’s op mijn profiel.

Die met die onderkin delete ik lekker! Toch zal ik mezelf nooit door middel van photoshop slanker maken, om maar leuk voor een ander te zijn. Je kunt je nog zo hard voordoen als een Doutzen Kroes, maar als je in werkelijkheid meer op een Erica Terpstra lijkt, kun je toch niet verwachten dat je serieus genomen wordt?

Dat Geert niet geschrokken is van mijn verhalen, blijkt wel als we de dagen daarna elkaar veelvuldig wakker houden, een enkele keer zelfs tot half twee ’s nachts. Stiekem kijk ik er steeds meer naar uit om deze jongen te ontmoeten voor een kop koffie, maar iedere keer als een van ons een voorstel doet, zitten onze schema’s elkaar in de weg. De date blijft dus nog even uit, maar ik wacht het geduldig af…