Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Project schoonzoon

Maaikes vader tindert voor zijn dochter:
Wil je met me trouwen?

journalist

Maaike Schaap

J

Journaliste Maaike Schaap was na 7 jaar ineens weer single. Aangezien het haar zelf niet lukte om de juiste mannen eruit te pikken, besloot ze haar telefoon met de datingapp Tinder een aantal weken aan haar vader te geven. Lukt het hem wel om haar prins op het witte paard te vinden? 

Begin van dit jaar zag ik een aflevering over de liefde in China, uit de documentaire Langs de oevers van de Yangtze. Als je daar voor je 30e niet onder de pannen bent, heb je een serieus probleem… En mannen die zichzelf als kansarme nerds zien volgen een flirtcursus. 

Flirtcursus

Ik moest deze week aan die aflevering denken toen ik twee wel heel bijzondere gesprekken voerde op Tinder. In China leren die mannen tijdens zo’n cursus namelijk wat je vooral wel, maar ook wat je niet tegen een vrouw moet zeggen.

Ze leren hoe ze indruk op iemand kunnen maken en krijgen tijdens een flirtcursus tips om er aantrekkelijker uit te zien. Ik kon er niets aan doen, maar was behoorlijk teleurgesteld in het mannelijke geslacht. Hadden die twee niet even zo’n cursus kunnen volgen?  

Dolfijnentrainer

"Wat vind je precies van Nick?" vraag ik aan mijn vader, terwijl ik zijn foto’s bestudeer. Het zijn er drie en op alle drie heeft hij een groot glas bier in zijn hand of aan zijn lippen. "Ik vond hem er wel spontaan uitzien." Ik schiet in de lach en knik. Daar heeft hij gelijk in. Onze familie houdt wel van een feestje, dus is het niet zo gek dat mijn vader hem nu al leuk vindt.

Ik stuur Nick een berichtje. "Hee Nick, heb je een fijn weekend?" Een paar uur later krijg ik een kort berichtje terug. Ik vraag door wat voor spannende dingen hij dat weekend heeft gedaan. "Ik heb bloemetjes geplukt en dolfijnen gevangen."

Eenmaal in mijn schepnet

Nou moet ik bekennen dat ik hier wel een beetje om moest lachen. Toch hoopte ik vooral dat er daarna een ietwat, serieus gesprek uit zou voortvloeien. Maar niets was minder waar. Nick ging nog een kwartier lang door over het vangen van dolfijnen.

"Eenmaal in mijn schepnet heb ik ze in de vijver van mijn buurman gestopt. Wist je dat er vandaag eentje is ontsnapt? Geeft niets hoor. Ik vang volgende week gewoon weer een nieuwe. Misschien geen dolfijn, maar een orka."

In de wachtrij

"Pap", begin ik. "Ik praat nu al een kwartier over dolfijnen met Nick." Mijn vader trekt zijn wenkbrauwen op en schudt zijn hoofd. Aan alles kan ik zien dat hij hem niet langer ziet als de ideale schoonzoon. "Misschien doet hij zo, omdat hij je in de wachtrij heeft gezet? Praat hij nu met een ander meisje heel serieus." Ja, misschien heb je gelijk… Ik wil alleen niet in de wachtrij staan.

Een dag later krijg ik een berichtje van Henk-Jan. Ik moet toegeven dat ik nog niet eerder op deze manier begroet ben, maar een beetje fout is het wel. "Hoi Maaike, wil je met me trouwen?" Vriendin M. zit naast mij en ik laat haar het berichtje lezen.

Huwelijksreis

Ze schiet in de lach: "Ik zou hier nu al zó op afknappen!" Ik knik, maar besluit hem toch iets terug te sturen. "Is goed! Waar en wanneer?" Het volgende halfuur gaat het gesprek over onze bruiloft in Las Vegas, de honeymoontrip door Amerika met als afsluiter een paar dagen op het strand op Hawaii.

Hoewel ik aan alles kan merken dat Henk-Jan een heel ander persoon is dan Nick, werken deze zinnen niet bij mij. Ik vind het een halfuurtje grappig, maar zie een serieuze date niet langer zitten. Het gesprek ging al helemaal de verkeerde kant op toen Henk-Jan zei dat hij Tinder ‘gaaf’ vond.

Een eeuwigheid

Na een week vol met dit soort gesprekken moest ik denken aan die cursus in China. Misschien zou het helpen als we allemaal, man én vrouw, rond ons achttiende een soort cursus zouden krijgen. Want flirten is gewoon moeilijk!

Ik mag dan op papier soms een grote mond hebben, in het echt ben ik een watje. Als ik een leuke vent zie in de kroeg, dan kan het een eeuwigheid duren voordat ik genoeg moed verzameld heb om iets te zeggen. Negen van de tien keer gebeurt dat dus ook niet.

Spontane gesprekjes

Zo’n cursus kan helpen om wat meer zelfvertrouwen te kweken. En dat je elkaars soort wat beter begrijpt. En ach, misschien moeten we elkaar ook gewoon een beetje helpen. Volgens mij is het voor mannen namelijk net zo eng om een vrouw aan te spreken als andersom.

Misschien zouden we een teken moeten afspreken. Een trekje aan je oorlel, hand op je voorhoofd of gewoon een enorm brede grijns. Of lekker een spontaan praatje als ik onderweg ben naar de wc. Of weer terugkom, want dan is mijn blaas leeg en kun je een nieuw drankje voor me bestellen.

Volgens mijn vader gebeurde het vroeger ook op die manier. Toen hadden ze datingapps helemaal niet nodig. En eerlijk is eerlijk: ik ben wel weer toe aan dat spontane gebeuren. Ik begin namelijk dat chatschermpje van Tinder een beetje zat te worden...