Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Stock.xchng
Foto: © Stock.xchng
Psychologe Roos Woltering

Relatiedeskundige Sylvia van der Spek geeft advies
Online opgelicht door je date

Redactie VROUW

J

Je raakt in contact met een man via een datingsite en hij schrijft je lieve e-mails. Hij luistert naar je en hij opent zijn hart voor jou. Hij werkt in het buitenland, maar wil naar jou toe komen. Hij heeft nog nooit iemand ontmoet zoals jij en wil graag naar Nederland komen om zich hier te vestigen. Je raakt verliefd van zijn woorden. Hij belt je af en toe en stuurt je een foto van zichzelf. Hij ziet er goed uit en hij vindt jou ook prachtig. Tot zover is er nog niets aan de hand, je bent tot over je oren verliefd op hem. Maar dan komt er een kink in de kabel:  hij vraagt je om geld... Wat doe je?

Herken jij jezelf hierin of is dit jou overkomen, dan ben je slachtoffer geworden van datingfraude. Het komt vaker voor dan je denkt en je bent zeker niet de enige, die dit is overkomen. Veel vrouwen en ook mannen trappen er in. Er zit een criminele organisatie achter, die hierin uiterst geraffineerd is!

Datingfraude

De vrouwen of mannen, die slachtoffer worden van datingfraude zijn vaak eenzaam en zitten vaak ook in een moeilijke of verdrietige fase van hun leven. De mailtjes, die deze criminelen sturen zijn lichtpuntjes in hun leven.

Geld

Deze criminelen doen zich vaak voor als Engelsman of Amerikaan. Ze werken in het buitenland en willen graag naar Nederland komen. Maar dan gebeurt er iets op het werk. Hij kan niet komen, want een onderdeel van hun werk is vastgelopen en hij moet het probleem oplossen. Hij heeft geld nodig om het probleem op te lossen, maar hij kan op dit moment niet bij zijn eigen geld komen. Of hij wil graag naar je toekomen, maar hij is net overvallen en kan op dit moment zijn ticket niet betalen. En dan komt de vraag: Kun jij hem helpen? Normaal gesproken zou je het nooit doen, maar op papier lijkt dit zo’n geweldige kans op een superleuke man, dat het heel moeilijk is om het niet te doen. Temeer ook omdat hij je schuldig laat voelen. Hij zegt dat het hem tegenvalt, dat uitgerekend jij hem niet wil helpen. Hij doet zich voor alsof hij ontzettend rijk is en geeft je daarmee het gevoel dat het geen probleem is. Hij betaalt het echt wel terug. En door dat schuldgevoel gaan vrouwen overstag. Hij geeft je het gevoel dat je iets moois weggooit, als je het niet doet!

Niet echt

Natuurlijk vraagt een man nóóit om geld. Als een man om geld vraagt, is het altijd om jou geld afhandig te maken om het nooit meer terug te betalen. Als een man om geld vraagt, heeft hij geldproblemen of hij is crimineel. Een man met geldproblemen is geen goede partner en een crimineel is geen partner. Ook al doen ze nog zo lief. Het is niet echt.

Nepprofiel

Deze criminelen stelen foto’s van internet en maken nooit gebruik van hun eigen foto's. Je kunt ze daarom ook niet traceren op internet. Soms maken ze bijvoorbeeld een pagina op een sociaal netwerk aan, maar ook die is fake. Hij maakt met andere nepprofielen teksten. Hij reageert bijvoorbeeld op een vrouw, dat hij nu een relatie heeft met jou. Je voelt je daardoor heel vereerd dat hij zo openlijk is over jullie relatie, maar ondertussen manipuleert hij je. Je tuint er met open ogen in. Je weet ook niet eens of het een man of vrouw is, die deze e-mailtjes schrijft.

Te diep in

Op een gegeven moment zit je er zo ver in, dat het ook moeilijk is om het weer terug te draaien. Sommige vrouwen hebben dan ondertussen al € 10.000 euro betaald voor reizen die mislukt zijn, paspoorten die gestolen zijn, geld betaald om zijn schulden af te lossen, want zijn geld staat ’zogenaamd’ vast. Het geld moet altijd overgeboekt worden met Money Transfers via Western Union. Hij wordt daardoor lastiger te traceren.

Gokautomaat

In dit proces begint deze man op een gokautomaat te lijken. Als je de gokautomaat verlaat, ben je je er geld zeker kwijt. Maar als je nog even doorspeelt gaat hij misschien nog geven. Ondertussen praat  je het geven van die geldbedragen goed, door jezelf te overtuigen dat hij het je echt wel terug gaat geven.  Die lieve mailtjes zijn daar het bewijs van en daar geniet je nog erg van. En de foto’s, die hij je  stuurt overtuigen je ook. Soms sturen deze mannen foto’s van werkplekken en rekeningafschriften. Dat daarmee geknoeid is en de foto van de werkplek van internet geplukt is, komt misschien niet eens bij je op.

Loslaten

Als jij jezelf herkent in deze omschrijving is het enige wat werkt LOSLATEN. Het geld komt niet meer terug. Je zult hem nooit ontmoeten. Hij gaat nooit naar je toekomen, want HIJ BESTAAT NIET. Het is een crimineel die er niet uitziet zoals op de foto. Als er taalfouten in de mail staan, dan zijn dat geen typefouten, maar fouten die gemaakt worden door bijvoorbeeld mensen, die die taal niet machtig zijn omdat ze uit een heel ander land komen dan ze doen voorkomen. Je krijgt je geld niet terug. Het is lastig om hem los te laten, want dan mis je ook het contact met een lieve man. Maar het is niet echt en hij staat ook echte liefde in de weg. Als deze man echt van jou gehouden had, dan had hij allang voor jouw deur gestaan en had hij nooit geld gevraagd.

Islolement

Deze criminele man of vrouw zorgt er voor dat je in een isolement komt. Je durft er niet over te praten met vrienden, want die vinden het stom dat je geld gegeven hebt en hadden je er misschien wel voor gewaarschuwd. Dus daar durf je niet meer over te praten. Kom uit je isolement en verbreek alle contacten met deze man. Wijzig jouw telefoonnummer, wijzig jouw e-mailadres en verwijder het oude. Zorg er voor, dat je het niet kunt zien of hij gebeld heeft of gemaild. Het is net als een gokverslaving, je moet niet meer naar het gebouw gaan waar die apparaten staan. Dus ook niet meer jouw e-mail checken. Dan dooft het verlangen langzaamaan uit. Overtuig je zelf, dat het een verloren zaak is. Je zult zien al snel weer open kan gaan staan voor mannen, die wel bestaan!

www.relatieraadsel.nl

 

STEL JE VRAAG

Heb jij te maken met relatiehobbels of wil je als single relatieadvies? Mail onze relatiedeskundige via vrouwinternet@telegraaf.nl o.v.v. 'Vraag aan Sylvia'. Wie weet wordt jouw vraag op liefdesgebied binnenkort in deze rubriek behandeld.

 

Gerelateerde onderwerpen