Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
Psychologe Roos Woltering

Psyche en Relatiedeskundige Roos Woltering: Iedereen mag instorten, jij niet!
Hoe je zelf overeind blijft met ongeneselijk ziek kind

Redactie VROUW

H

Het kan niet anders dan waanzinnig moeilijk zijn: als moeder van een ongeneselijk ziek kind ook eens aan jezelf denken. VROUW psychologe Roos Woltering steekt Joyce, moeder van de ongeneselijk zieke Milou (8), een hart onder de riem in deze persoonlijke open brief.

"Beste Joyce, Afgelopen donderdag zit je bij me in de workshop De kracht van imperfectie. Ik vraag je waarom je hier bent. Je bent een perfectionist, zeg je. En dat dat best lastig is met een ongeneselijk zieke dochter. Je kunt slecht je grenzen aangeven en afgelopen winter ben je behoorlijk tegen jezelf aan gelopen.

Maak mij over 3 jaar maar weer wakker", dacht je toen. En nu heb je een coach, gaat het stukken beter met je en zit je bij mij in de workshop omdat je hoopt je imperfecties nog meer te omarmen. Wat is het fijn dat je er bent, en niet alleen omdat ik je (hopelijk) wat verder kan helpen, maar ook en eigenlijk vooral, omdat je me enorm raakt en inspireert. Wat een kracht en moed spreekt er uit jouw woorden. Naast de kracht om als een leeuwin voor je dochter te zorgen, de moed om kwetsbaar te durven zijn in jouw verhaal.

Schouders er onder

Je vertelt dat je in hebt gezien dat het niet zo gek is dat je dochter het slecht aangeeft wanneer het teveel voor haar is, omdat ze jou als voorbeeld heeft en jij het liefste nooit laat zien hoe zwaar je het hebt en niet om hulp vraagt. "Hup, schouders er onder en gewoon maar doorgaan. Iedereen mag instorten, maar JIJ NIET!", zeg je 8 jaar lang tegen jezelf. En dan val je toch om en blijkt juist dat nieuwe deuren te openen. Deuren waarachter je leert je grenzen aan te geven, hulp te accepteren en te kiezen voor wat echt belangrijk is. En dat het dus niet belangrijk is of die paardenstaart van je dochter nou wel of niet perfect zit en wat de juf daar dan eventueel van vindt.

Geniet van weekend weg

Je vertelt hoe je geleerd heb dat je voor jezelf MOET zorgen om goed voor je dochter te kunnen zorgen. Dat je je niet schuldig hoeft te voelen dat je wilt sporten en dat je geniet van een weekend weggaan met je vriendinnen. Je hebt een mega smile op je gezicht als je ons meegeeft 'dat vooral ook te doen, omdat het fantastisch is'. Je leert dat zielsveel houden van haar, betekent ook houden van jezelf. Staat het er al, op het krijtbord?: Wij zijn goed, meer dan goed genoeg! Jullie nieuwe gezinstegeltje.

Mont Ventoux

Joyce, voor jouw lieve Milou ga jij de Mont Ventoux oplopen, je man fietsend voor je uit, zodat het onderzoek in onder andere het Radboud ziekenhuis naar de ziekte van je dochter door kan gaan. Ik sponsor team Milou bij dezen en ik hoop dat meer mensen mij volgen.

Over Milou

Blonde haren, blauwe ogen, uit een sprookjesboek gekropen.... Op het eerste gezicht is Milou (8) een kerngezonde meid. Van buiten zie je er niets aan, Hollands welvaren zou je zeggen. Van binnen zit een zeldzame, aangeboren, energiestofwisselingsziekte, ook wel Mitochondriële myopathie genoemd.

De mitochondriën (energiecentrales) die in iedere cel van het lichaam zitten functioneren niet goed. In Nederland worden er per week 1 à 2 kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Hun batterij is altijd half leeg, laadt niet op en loopt snel leeg. De ziekte is progressief waardoor de gezondheid van deze kinderen alleen maar verslechtert. Op dit moment overlijdt 50% van de kinderen met deze ziekte voor het 10e levensjaar en 70% voor het 18e levensjaar. Er is geen medicijn. Hier kun je meer lezen over Milou, haar ziekte en uiteraard de stichting en de uitdaging van Joyce en haar man Harvy.

Lees ook:

Meer weten over Roos Woltering? Check www.rooswoltering.nl.

Een vraag voor mij? Mail me op vrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. 'Vraag voor Roos Woltering'.

Gerelateerde onderwerpen