Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mayke Smit
Foto: Arenda Oomen Fotografie
Psychologe Roos Woltering

Durf jij jouw aandeel
in de breuk te zien?

psychologe

Roos Woltering

Z

Ze zijn er in alle soorten en maten: vrouwen die ons raken, ons motiveren om meer uit onszelf te halen, waar we naar opkijken of onszelf juist in herkennen. Een moeder, lerares, actrice, politica, schrijfster. Kortom: inspirerende vrouwen. Psychologe Roos Woltering interviewt er elke maand een. Deze keer: auteur en ‘echtscheidingservaringsdeskundige’ Mayke Smit.

Het is weer januari: de maand waarin het stormloopt bij relatietherapeuten, echtscheidingsadvocaten en datingsites. Veel relaties sneuvelen tijdens de kerst. Helaas vaak met nare scheidingen tot gevolg, met jarenlange nasleep.

Twee scheidingen

Een goed moment dus om af te spreken met Mayke Smit, relatiecoach en auteur van de ‘zelfhulproman’ Los, waarin in een boeiende vraag centraal staat: hoe kom je een scheiding zo goed mogelijk door?

Mayke: “Ik weet hoe moeilijk het is om verder te gaan na een scheiding. Helaas heb ik dat ondervonden toen mijn ouders gingen scheiden, en bij mijn eigen twee scheidingen. Je kunt dus wel zeggen dat ik meervoudig ervaringsdeskundige ben.”

Begrafenis

“Inmiddels voel ik me weer gelukkig als alleenstaande moeder met verkering. Van een nieuwe gezinssituatie met mijn vriend is bewust geen sprake. Al blijft het zoeken naar de juiste balans.”

“De vader van mijn kinderen is opnieuw getrouwd en vader geworden. Ik ben er dankbaar voor dat ik met hem en zijn nieuwe gezin een goede en warme relatie heb en dat ik daar ook deel van uit kan maken.”

“Soms is het uiteraard wel zoeken naar mijn plek. Toen mijn schoonvader overleed, bijvoorbeeld. De opa van mijn jongens was er ineens niet meer, zelf beschouwde ik mijn schoonvader ook als familie. Gelukkig kon ik mijn plek als de moeder van de jongens innemen en zat ik tijdens de begrafenis naast hen.

Mijn ex-man en zijn partner zaten aan de andere kant.”

Eeuwige verbintenis

“Voor de kinderen bestaat er uiteindelijk maar een gezin van herkomst. Dus de verbintenis die je hebt als gezin, blijft altijd bestaan. Ook als je uit elkaar gaat en er nieuwe partners komen. Deze band erkennen en onderhouden, biedt kinderen vaak enorm veel troost. Uiteraard helpt het als de nieuwe partners daarin ook mee kunnen gaan.”

“Als kind ben je flexibel, je kunt je aan nieuwe situaties aanpassen. Maar kinderen mogen nooit belast worden met jouw rotzooi. Kinderen hebben in zo’n scheiding hun eigen rouwproces. Dat kan pas van start gaan als jij klaar bent met jouw verwerking, anders bestaat een groot risico dat ze voor jou gaan zorgen. Je kunt ze nooit helemaal ontzien, maar probeer het zoveel mogelijk te doen.”

Naar jezelf kijken

“Jouw proces, het verwerken, gaat zoveel gemakkelijker als je het aandurft om naar jezelf te kijken. Als je jouw aandeel in de scheiding ziet en durft te erkennen.”

“Het heeft mij enorm geholpen toen ik na mijn tweede scheiding leerde zien dat mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel en mijn behoefte om alles te willen controleren heeft bijgedragen aan het mislukken van mijn relaties. Ik werd er doodmoe van om voor alles en iedereen te zorgen, maar ik kon het ook heel moeilijk aan anderen overlaten. In mijn nieuwe relatie leer ik dan ook het grote loslaten.”

“Vaak herhaal je oude patronen in nieuwe relaties. Dit soort oude patronen vinden hun oorsprong vaak al in het gezin waar je bent opgegroeid. Je zoekt in een relatie onbewust naar het vervullen van een oud verlangen, iets dat in een vroegere relatie niet gebeurd is. Als de ander dit niet opvult, kust hij jouw oude pijn wakker. Deze onvervulde behoeftes ontdekken en uitspreken naar elkaar kan enorm helpen, zelfs als de ander jouw verlangen niet kan inlossen.”

Relatieles

“Op school leer je niet hoe je een relatie moet onderhouden. Je kent alleen wat je hebt gezien in je eigen thuissituatie en als dat geen goed voorbeeld is geweest, is het moeilijk om het anders te doen. Maar ook als je in een harmonieus gezin bent op gegroeid is het gewoon heel lastig om een relatie leuk te houden.”

“Ik geloof dat het goed is het taboe te doorbreken dat het allemaal maar vanzelf moet gaan. Het is heel fijn om ervaringen van anderen te horen: oh ja, jij ook? Iedereen heeft wel eens wat en hoe meer we dat durven te delen, hoe gemakkelijker het is om elkaar te ondersteunen. De schone schijn ophouden levert uiteindelijk niks op.”

 

Hangen in schuld

“De grootste valkuil is volgens mij dat je blijft hangen in schuld. In de schuld van jezelf of die van de ander. Je bent altijd dader en slachtoffer in een. Als je dat kunt zien, kun je zien dat de ander dat ook is. Het helpt om te kunnen wisselen van perspectief. Als je de ander de schuld blijft geven van het mislukken van de relatie, sta je je eigen geluk in de weg en belast je je kinderen. De ander vergeven doe je voor jezelf, niet voor de ander.”

Zó kom je je scheiding zo goed mogelijk door

Tips van Mayke

  1. Ga altijd eerst op zoek naar wat er nog is om de relatie te laten slagen. Zoek hulp voordat het te laat is, doe dat bij voorkeur voordat je een scheiding serieus overweegt.
  2. Realiseer je dat je altijd een eigen aandeel hebt. En dat doet niks af aan hoe pijnlijk het is wat de ander heeft gedaan. Zien wat jij hebt gedaan om de situatie te laten ontstaan of in stand te houden, werkt enorm louterend.
  3. Stort je niet meteen in een nieuwe liefde. Natuurlijk is het heerlijk om weer verliefd te zijn, maar dat verliefde gevoel gaat over en uiteindelijk kom je jezelf toch weer tegen als je de eerste liefde niet goed verwerkt en afgesloten hebt. Wees eerst zelf compleet voordat je iemand zoekt om jou compleet te maken.
  4. Durf hulp te zoeken als je je verhaal niet weer bij vrienden of familie wil doen. Het is fijn als er iemand naar jou luistert zonder dat je het gevoel hebt dat je te veel aan het woord bent. Daarnaast merk ik in mijn trainingen dat de verhalen van anderen erg helpen. Juist ook doordat verhalen vanuit verschillende perspectieven verteld worden.
  5. Als laatste nog een tip van de zoons van Mayke. Je moet als vader en moeder zoveel mogelijk dezelfde regels hebben. En nog belangrijker: word weer gelukkig, alle twee, anders kunnen wij ook niet weer gelukkig worden en kind zijn.

Wil je meer weten van Mayke of over de training Sterker uit je scheiding? Check dan haar pagina: www.maykesmit.nl. Je kunt daar ook de test ‘Hoe los ben je?’ doen, om te checken of jij al los gekomen bent van je ex -partner.

Mayke geeft 5 exemplaren van haar zelfhulproman Los weg. Los gaat over de intelligente en zelfbewuste Floor, die na haar scheiding haar leven weer aardig op de rit lijkt te hebben. Zij zit echter nog gevangen in haar verdriet en boosheid. Als zij deelneemt aan de training ‘Je leven na een echtscheiding’, hervindt ze zichzelf aan de hand van de thema’s die daar aan bod komen. Mayke wil met dit heerlijke boek de drempel verlagen om de verwerkingstocht na een verbroken relatie aan te gaan.

Winnen?

Voor Mayke is bij verwerking van liefdesverdriet muziek heel belangrijk. Zij heeft daarom een Los-love songs speellijst gemaakt op Spotify, die ze graag aanvult met jouw suggesties. Vul onderstaand formulier in en laat weten wat jouw top 3 is van liefdesliedjes is die helpen bij een gebroken hart.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!