Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

ballon
Foto: Hollandse Hoogte
Pubergeheim

Amber over lachgas: We vallen
regelmatig flauw

Kiki van der Meijden

I

In de nieuwe rubriek Pubergeheim onthullen jongeren hun geheim en geven ze ouders advies. Amber (16)* vertelt hoe zij en haar vrienden regelmatig lachgas gebruiken: "Het is gewoon lachen!"

Amber zit op de havo en begon met het gebruiken van lachgas op haar vijftiende, toen zij samen met vriendinnen op Terschelling was. Hoe ze precies op het idee kwamen, weet ze niet: "We hadden het gezien op internet." Veel moeite hoefde ze er niet voor te doen, een bezoekje aan Blokker was genoeg.

Geen zuurstof

"We kochten slagroompatronen van 70 eurocent en wat ballonnen en that’s it. Samen met vrienden die we daar hadden gemaakt, hebben we in onze tent de ballonnen opgeblazen met het gas en het hevig ingeademd. Je ademt in en uit in de ballon tot die leeg is, dus je krijgt even geen zuurstof meer. Daarna moet je vreselijk lachen en binnen een paar minuten is het helemaal uitgewerkt."

"Tijdens deze vakantie begonnen we steeds meer lachgas te gebruiken. We maakte zelfs dubbele ballonnen, dan vul je de ballon met twee lachgaspatronen. Na zo’n ballon val je om, maar in de tent liggen toch matrassen dus dat maakt niet uit. Je bent een halve minuut out en weet dan niet wat er gebeurt. Daarna krijg je een enorme lachkick, daar doe je het eigenlijk voor."

Een smakker

"Een keertje dacht ik dat ik het lachgas niet voelde en liep ik de tent uit. Dat was stom, want ik viel na een paar stappen zomaar om en maakte een smakker in de bosjes. Ik heb daar nu nog littekens van."

"We hebben daar ’s avonds ieder uur wel een ballon met lachgas gebruikt. Dat doe ik nu niet meer, maar als er ergens lachgas is dan doe ik altijd mee. Op de feestjes in een kroeg bij ons in de stad verkopen ze ballonnen met lachgas voor maar 1,50 eurocent. We proberen dan wel op tijd te stoppen, want als je daar flauwvalt, word je helemaal vies van die vloer."

In een steegje

"Ik vind lachgas heel onschuldig, maar ik kan me wel voorstellen dat het niet goed is voor je hersenen. Je krijgt toch een tijdje geen zuurstof. Toch is het niet hetzelfde als drugs. Je koop het gewoon bij Blokker, dat is niet echt spannend. Als je drugs koopt, moet je helemaal via via aan een dealer komen en dat in een steekje regelen. Dat is toch wel heel anders."

"Het is onder mijn leeftijdgenoten ook echt supernormaal. Eigenlijk doet iedereen het die weleens uitgaat, alleen de brave mensen doen het niet. Als iemand niet meedoet, is het niet erg, hoor. Ze missen alleen wel wat, want vaak gebeuren er hele grappige dingen."

Teleurgestelde ouders

"Ik wil niet dat mijn ouders weten dat ik het doe en al helemaal niet dat ik het zo vaak heb gedaan. Ze geven me heel erg veel vrijheid en die wil ik niet kwijt. Ze zeggen altijd: 'We verbieden je niets, maar we zouden wel teleurgesteld zijn als je gaat roken of drugs gebruikt.' Dat is nog erger dan straf krijgen!"

"Het zou ook jammer zijn als ze me hierdoor niet meer zouden vertrouwen. Ik weet wat ik doe. Ik neem nooit drankjes aan van vreemden en als ik xtc zou willen gebruiken, zou ik het eerst laten testen."

Openheid

"Mijn ouders zijn zelf ook niet open over hun verleden. Ze zeggen altijd dat ze heel braaf waren, maar mijn opa en oma vertellen me hele andere dingen. Als ouder zou ik lachgas niet verbieden maar er juist open over zijn."

"Ik ga m’n kinderen later wel vertellen wat ik heb uitgespookt, zodat ik ze kan behoeden voor mijn fouten. Ik denk ook dat zij dan meer open zouden zijn naar mij."

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd, maar bekend bij de redactie

En, wat vind jij? Laat je horen!