Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Reportages

‘Mijn eend Guus heeft een
jaloersmakende garderobe’

S

Sam Pronk (23) maakt voor haar eend Guus de meest spectaculaire outfits en dat levert ruim 13.000 volgers op. Ze is single en werkt als kleuterjuf.

 

“Er is geen eend die zo graag poseert en outfits draagt als Guus. Hij was pas tien dagen oud toen ik hem als geel pluizig bolletje kreeg van mijn toenmalige vriend, en ik begon met dit Instagram-account toen hij een half jaar oud was.

Op Koningsdag deed ik hem een oranje shirtje aan en dat vond hij helemaal goed. Hij ging erin slapen en ik mocht het niet meer uittrekken. Ik heb toen ook een Donald Duck-pakje gemaakt en daarna is het eigenlijk helemaal uit de hand gelopen.

Ik heb een kast met alle kleuren stoffen en textielstiften en zo maak ik elke week een andere outfit. Meestal ben ik daar een avond mee bezig. Ik heb een speciale pas-eend gemaakt, helemaal op zijn maat, zodat Guus het niet elke keer zelf hoeft te passen.

Eigen Beeld

Verkleedpartijtje

Ik probeer een beetje te kijken naar wat er actueel is en daar speel ik op in. Dat kan een film als Star Wars zijn, Valentijnsdag, de feestdagen. Een van mijn favorieten is de Baywatch-foto, waarop we samen poseren. Ik ben toen met Guus naar een klein strandje gegaan en heb onze foto’s later bewerkt tot één geheel.

Toen de Golden Globes werden uitgereikt, heb ik een galajurk gemaakt, compleet met diamanten ketting. Guus heeft een paar jurken in zijn kast hangen waar ik jaloers op ben!

Eigen Beeld

Niet zielig

Als ik foto’s ga maken, zet ik eerst de achtergrond en belichting klaar en trek dan pas zijn pakje aan. Guus is hoogstens twee minuutjes per week bezig met een foto. Ik krijg vaak de vraag of het niet zielig is... Nee, want Guus vindt het leuk en weet dat hij een beloning krijgt.

Ik zet hem in een houding en het is echt bizar: zodra Guus een camera ziet, gaat hij poseren. Hij is heel tam; hij gaat met me wandelen, ik kan met ’m knuffelen en soms valt hij zelfs in slaap op mijn schoot.

Geld verdienen

De meeste reacties die ik krijg zijn gelukkig heel positief: ze vinden Guus schattig en zijn vaak onder de indruk van zijn foto’s. Hij heeft ook echte diehard-fans. Als ik een paar dagen niets plaats op Instagram, beginnen ze te mailen: gaat het wel goed met Guus?

Af en toe krijg ik verzoeken van adverteerders. Als iets bij ons past, zoals vrolijke sokken, is dat leuk, maar ik probeer in de gaten te houden dat @guustheduck geen reclamepagina wordt. Soms krijg ik er geld voor, soms zes paar sokken, maar rijk word ik er sowieso niet van. Dat is ook niet mijn insteek. Guus is er om mensen op te vrolijken.”

Volg Guus op: @guustheduck

Tekst door: Jill Waas