Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: feriet Tunc
Reportages

‛Wat voelde ik me ellendig,
maar nu heb ik weer energie voor tien!’

Redactie VROUW

Z

Zes jaar geleden werd ze getroffen door een ontstekingsziekte, nu voelt ze zich zo sterk dat ze anderen helpt. Hedwig is getrouwd met Wim (47), moeder van vier kinderen (17, 16, 14 en 10) en werkt als persoonlijk coach bij haar bedrijf ‛Ik leef voluit’.

 

Het gaat wel voorbij... “Dacht ik toen ik plotseling ziek werd. Ik raakte vermoeid, had erg last van mijn buik en zag tot mijn schrik bloed en slijm in mijn ontlasting. Lang heb ik de klachten genegeerd, wat gek is aangezien ik destijds doktersassistent was. Stug ging ik door met werken. Ook bleef ik actief sporten. Ik negeerde mijn lijf volslagen.”

Ik was al 10 kilo afgevallen... “Toen ik me eindelijk ziek meldde. Ik was zo moe... Vanaf dat moment ging ik ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Ik had colitis ulcerosa: een ontstekingsziekte van de dikke darm, die met zweervorming gepaard gaat. Medicatie hielp elke keer maar even en dan kreeg ik weer een nieuwe opvlamming.”

Onbegrip

Het moeilijkste was… “Het onbegrip. Ik voelde me eenzaam, gefrustreerd, angstig en raakte in een sociaal isolement. Wat heb ik me ellendig gevoeld en veel – stiekem – gehuild!

Ik heb een tijdje thuis gezeten en werkte daarna twee halve dagen. Vaak lag ik ziek en moe op de bank. Dat had veel invloed op ons gezinsleven; de kinderen kenden mij op een gegeven moment niet anders dan dat ik lag te rusten.” 

Energetische therapie

Mijn man stelde toen voor... “Om een sessie Access Bars te doen. Dat is een energetische therapie waarbij je oude patronen die je blokkeren loslaat. Met als doel: een opgeruimd hoofd en lijf zonder lange praatsessies. Ik besloot het eens te proberen. Het bleek de eerste stap naar een nieuw leven!

Ik heb geleerd om goed voor mezelf te zorgen. Ik sport nog steeds, maar niet meer extreem. Ik zeg niet overal meer ‘ja’ op en de kinderen koken nu allemaal een dag in de week. Zo zorg ik voor mezelf. In overleg met mijn internist ben ik gestopt met mijn medicatie. Ik heb geen klachten meer en energie voor tien!”

Missie

Ik heb mijn baan... “Als doktersassistent opgezegd. Ik geef nu zelf Access Bars sessies en cursussen. Het is mijn missie om vrouwen te helpen om oude patronen los te laten, zodat ze kunnen kiezen voor datgene waarvan ze blij worden.

Ook wil ik me inzetten voor vrouwen met chronische darmklachten. Ik wil hen vooral leren bewuster met hun ziekte om te gaan. Het is zo belangrijk om uit te gaan van wie jij bent, van hoe jij je leven invult, in plaats van puur vanuit je ziekte te leven. Het mooiste wat je immers kunt worden, is jezelf.”

Tekst: Karin Koolen 

Lees de hele reportage in VROUW magazine. 
Bij het ter perse gaan van dit nummer, bleek dat Hedwig toch weer medicatie nodig heeft. We wensen haar veel sterkte! 

Jij op VROUW

Ben jij genezen van een aangrijpende ziekte? Vertel je verhaal.

Klik hier.

Gerelateerde onderwerpen