Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Corné van der Stelt
Reportages

‛Tarot reading is niet zweverig of zwaar,
maar gewoon een leuk gesprek’

Journalist

Lizette van Loenen

H

Hartstikke leuk, die kleedjes vol oude kleding, speelgoed en elpees op de vrijmarkt, maar Mirjam pakt heel anders uit op Koningsdag. Eén ding is zeker: na een bezoekje aan haar kraam, bent je (weer) helemaal blij. 

Mirjam van der Zee (52) geeft al tien jaar tarot readings à tien euro op de vrijmarkt. Mirjam is getrouwd, heeft twee kinderen (15 en 17) en is coach.

Mensenkennis

“De meeste mensen geloven niet in tarot. Ook denken velen dat ik de toekomst kan voorspellen of iemand helemaal kan doorzien. Zo werkt het niet, haha. Ik krijg vaak vragen als: ‘Wanneer ga ik verhuizen?’ Dan is mijn antwoord simpel: ‘Wanneer jíj dat gaat doen.’

Mijn intuïtie is sterk en in combinatie met mijn goede mensenkennis kan ik de kaarten die ik trek tijdens een reading toepassen op de persoon die tegenover me zit. Het is geen zweverig of zwaar gedoe, gewoon een leuk gesprek. 

Ontmaskeren

Al tien jaar geef ik readings op de vrijmarkt. Dat is elk jaar weer een feest. Ik kijk erg uit naar Koningsdag. Al die verschillende, blije mensen. Heerlijk! Die bruisende sfeer vind ik fantastisch. Mijn tafeltje kleed ik altijd aan met een mooi, geborduurd kleed en een opvallend voorwerp zoals een pauw. Mijn oranje outfit maakt het helemaal af.

Omdat ik een toegankelijke sfeer creëer, trek ik op Koningsdag eerder mensen aan die sceptisch zijn over tarot – en tegelijkertijd ook benieuwd. Zo was er eens een man die dacht dat hij mij kon ‘ontmaskeren’, maar tijdens het gesprek werd hij langzaamaan steeds stiller, omdat hij ineens wel heel veel herkende in wat ik hem vertelde. 

Uiteenlopend publiek

Ik benader mensen nooit zelf. Aan de kaarten zie je meteen wat ik doe, dus als iemand daarin is geïnteresseerd, komt diegene vanzelf wel. Het leuke aan readings op Koningsdag vind ik dat er een heel uiteenlopend publiek bij me langskomt. Vaak komen mensen alleen, maar ik spreek ook vaak koppels, of vriendinnen.

De gesprekken die ik voer, variëren van vrolijk tot serieus en soms ook droevig. Zo was er eens een vrouw van wie haar man kortgeleden was overleden, en daar had ze het heel moeilijk mee. Ze vertrouwde mij haar hele verhaal toe. Heel bijzonder vond ik dat.

Gevaarlijk

Soms denken mensen dat ik gevaarlijke dingen doe, zoals gedachten lezen of sturen. Zo was er eens een groepje meiden op Koningsdag, overduidelijk onder invloed van drank en misschien wel drugs, dat een tijdje van een afstand naar me stond te kijken.

Een van hen kwam naar me toe en zei dat haar vriendinnen mij gevaarlijk vonden. Maar wat ze net in haar mond had gestopt, was waarschijnlijk gevaarlijker dan ik, haha.

Beloning

De readings die ik op Koningsdag geef, doe ik puur omdat ik het leuk vind. Ik heb het altijd druk, soms staat er zelfs een rij bij mijn tafeltje. Voor tien euro krijg je een reading van ongeveer een half uur. Bij de een duurt dat korter, bij de ander wat langer. Ik neem altijd de tijd.

Soms laat ik mensen zelf kiezen wat ze willen betalen. Heel vaak krijg ik dan meer dan die tien euro. Maar dat geld kan me niet schelen. Als mensen dankbaar en blij weer weglopen, vind ik dat de mooiste beloning die er is.”

Lees ook de interviews met Annette Wessels en Renée van den Kerkhof over hun plek op de vrijmarkt in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf)