Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: VROUW Magazine | Iris Planting
Reportages

Infiltreren bij de Oranje Leeuwinnen:
'Het team voelt als een vriendinnengroep'

Journalist

Lizette van Loenen

N

Nog even en we kunnen de Oranje Leeuwinnen zien vlammen op het WK. Redacteur Lizette infiltreerde in het trainingskamp in Portugal en onderzocht hoe de meiden aan die jaloersmakende benen komen en of ze ook nog een beetje lol maken naast het veld.

Aan de rand van het trainingsveld is het een chaotische bende van voetbaltassen, waterflessen, ballen en kletsende, knuffelende vrouwen. Vooral de hoogblonde Stefanie van der Gragt krijgt er veel. Door een hardnekkige blessure aan haar bovenbeen heeft ze een tijdje niet voor Oranje kunnen spelen, maar nu is ze er weer helemaal klaar voor.

De Leeuwinnen zijn in Portugal voor de Algarve Cup: oefenwedstrijden voorafgaand aan het WK. Ik mag hun eerste training bijwonen. Een aantal speelsters oefent niet mee, omdat ze de dag ervoor nog een wedstrijd voor hun club hebben gespeeld. Zij zitten in de dug-out.

Vriendinnengroep

En daar wordt niet alleen over voetbal gepraat.  “Het gaat echt over van álles,” zegt sterspeelster Lieke Martens. “We zijn hecht samen en willen van iedereen op de hoogte blijven. Vooral als we elkaar een tijd niet hebben gezien. En ja, dan kunnen de date-verhalen natuurlijk niet ontbreken,” lacht ze. “Het team voelt als een vriendinnengroep. Zijn we een dag vrij, dan gaan we winkelen en koffiedrinken.”

Lieke speelt in het vrouwenteam van FC Barcelona en woont inmiddels al anderhalf jaar in Spanje. “Ondanks dat mijn Spaans steeds beter wordt, vind ik het wel lekker dat ik nu weer even Nederlands kan praten.” Taallessen volgt ze niet, ze leert de fijne kneepjes liever van haar Barça-collega’s. “Je moet mij niet in de schoolbanken zetten, hoor. Daar word ik heel ongeduldig van.”

Tekst gaat verder onder de foto

VROUW Magazine | Iris Planting

Beauty

Ondertussen komt Jill Roord het veld op. Ik snap ­meteen waarom ze bekend staat als de ‘beauty’ van het team. Lange wimpers sieren haar gebruinde gezicht. Op haar achterhoofd prijkt een prominente staart en in plaats van een trainingstenue draagt ze een joggingbroek en een sweater. Haar sneakers zijn nog hagelwit.

Jill is net pas aangekomen in de Algarve, omdat ze de avond ervoor nog een wedstrijd moest spelen met Bayern München. “Ik stond vannacht al om drie uur naast mijn bed om op tijd te zijn voor het vliegtuig,” zegt ze terwijl ze een bal tegen een flesje water trapt, dat ze als doelwit op een stenen muurtje naast het veld heeft gezet.

Fanatiek

“Veel te vroeg voor mij, die tijden.” In één perfect schot schiet ze het flesje eraf. “Haha! Kijk dan!” roept ze trots naar keepster Sari Veenendaal, die het tafereel van een afstandje bekijkt. “Nu jij!”

Niet geheel overtuigd komt Sari een poging wagen. Mis. Nog een keer. Weer mis. Drie keer is scheepsrecht. “Lekker!” roept Jill fanatiek, en doet daarna zelf nog een succesvolle poging. Ik bedank vriendelijk als ze vraagt of ik ook een keer wil.

Spoedcursus

Een stukje verderop staat Daniëlle van de Donk een bal hoog te houden. Het ziet er zo makkelijk uit, dat het mij ook wel moet lukken. Als ik haar om een spoedcursus vraag, gooit ze de bal meteen enthousiast in mijn richting.

“Eerst laten stuiteren, dan op je bovenbeen!” Dat leek makkelijker dan het is. Na nog een aantal mislukte pogingen lukt het me ineens één, twee, drie, vier keer. “Ja, zo! Je bent nu al beter dan mijn zusje!” roept ze. Zo, die steek ik in mijn broekzak!

Kapot

Assistent-bondscoach Michel sluit de training af met een wedstrijdje: het gedeelte waar de leeuwinnen losgelaten worden. De strijdkreten “Hier!” “Lopen!” “DAAR REEEEECHTS!” en “KIJKEN!” vliegen over en weer. Na de pot zie ik debutante Ashleigh Weerden. Ze vond haar eerste training met Oranje maar zwaar: “Ik ben kapot! Met de Leeuwinnen trainen is wel wat anders dan met FC Twente, waar ik vandaan kom,” zegt ze lachend.

Dit is een gedeelte van de reportage van VROUW-collega Lizette, die een kijkje neemt bij de Oranje Leeuwinnen in Portugal. De rest van de reportage lees je dit weekend in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).