Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Roos weet raad

Deel 2: waarom vriendinnen
je blij maken

psychologe

Roos Woltering

E

Een jaar lang gaan we bekijken hoe je meer van jezelf kunt houden. Ik ben de onderzoeken eens ingedoken. Want wat doen mensen die gelukkig zijn nou ‘beter’ dan andere, minder gelukkige, mensen?

De komende vijf weken neem ik je mee in alles wat jouw geluksniveau een instant boost geeft. Met elke week een opdracht. Zodat je direct aan de slag kunt met oefenen.

  1. Jezelf accepteren in volle, imperfecte, glorie
  2. Waarom vriendinnen je blij maken
  3. Helpen en hulp accepteren
  4. De grote en kleine dingen in het leven waarderen
  5. Balans tussen lichaam en geest

Eenzaamheid

Waar alleen zijn af en toe heerlijk is en zelfs noodzakelijk om afstand te nemen, is eenzaamheid nooit positief. Sterker nog, het is zelfs slecht voor je gezondheid. Je kunt je eenzaam voelen als je te weinig mensen om je heen hebt (sociale eenzaamheid), maar ook als je wel mensen om je heen hebt maar niemand door wie je je echt begrepen voelt (emotionele eenzaamheid). Eenzaamheid is subjectief, de een heeft veel meer behoefte aan contact dan de ander, maar voor bijna iedereen geldt dat vrienden onmisbaar zijn.

Het waard zijn

Zelf heb ik de onschatbare waarde van vriendschap ontdekt op de middelbare school. Ik werd gepest, niet eens zo erg, maar leuk was het niet. Voor mijn gevoel hoorde ik er nooit echt bij, ik was altijd anders. Maar er waren drie meiden van wie ik altijd, en nog steeds, op aan kon. Ik voelde zo duidelijk dat zij, ongeacht wat iemand van mij vond of dacht, mij het waard vonden om van te houden. Gewoon om wie ik was. Het gevoel van ‘het waard zijn’ en ‘oké zijn’, daar ben ik ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

Positief denken

Uit onderzoek blijkt dat vriendschappen een therapeutische waarde kunnen hebben. Vrienden geven betekenis aan je leven doordat ze je het gevoel geven ergens bij te horen. Ook vergroten vrienden je zelfvertrouwen. We zien onszelf namelijk weerspiegeld in de ogen van de ander, dus hoe meer we ons omringen met mensen die ons de moeite waard vinden, hoe positiever we over onszelf gaan denken. Echt connectie maken, met mensen die jou de moeite waard vinden omdat jij jij bent, maakt gelukkig!

Wil jij je vriendschappen versterken?

Een belangrijk element van een goede vriendschap is misschien wel de wet van de wederkerigheid, oftewel ruilhandel. Dat klinkt natuurlijk niet zo romantisch maar de beste vriendschappen zijn de vriendschappen waar het geven en nemen ongeveer met elkaar in evenwicht is. En dat geven en nemen gaat dan vooral over aandacht, interesse, ondersteuning en oprecht luisteren. Het mooie van diepgaande vriendschappen is dat je kunt geven zonder wat terug te verwachten omdat je weet dat als het nodig is jij ook altijd op haar kan terugvallen. En begin daarmee altijd zelf, dus start met geven en gunnen!

Kwetsbaar opstellen

Een ander element van goede vriendschap is dat je kwetsbaar durft te zijn en de ander in vertrouwen neemt. Je hart op tafel durven leggen en je gevoelens en gedachten durven delen kan de vriendschap enorm verdiepen. Je nodigt de ander daarmee ook uit om openhartig te zijn. Wederom een gevalletje wederkerigheid inderdaad.

Recht op eigen gekte

Tenslotte is een belangrijk kenmerk van vriendschap dat je het gevoel hebt dat je elkaar waardeert om wie je bent. Geef toe, iedereen heeft dingen die minder leuk zijn. Die heeft zij, maar die heb jij ook. We zeuren te veel over onze dikke billen, worden hysterisch met een wijntje te veel op, onderbreken anderen als we enthousiast zijn, kunnen moeilijk iets aan een ander over laten of zijn verlegen in nieuwe groepen.

Echte vriendinnen weten dat van elkaar maar vinden ook dat iedereen recht heeft op zijn eigen ‘gekte’. Precies die elementen ervaar ik bij mijn goede vriendinnen. Ik vraag me af of ik zonder hun onvoorwaardelijke vriendschap net zo gelukkig en vol zelfvertrouwen in het leven zou staan. Maar eigenlijk weet ik wel zeker van niet.

Opdracht

Neem datgene wat je zo gelukkig maakt nooit voor lief, dus de driedubbele opdracht voor deze week gaat over voelen en uitspreken wat je zo waardeert in jullie vriendschap:

  • Bedenk tien dingen (tien? Ja tien. Anders blijf je hangen in algemeenheden) die je waardeert aan een vriendin en mail deze aan haar. En bedank haar voor haar vriendschap.
  • Vraag aan een (bij voorkeur andere) vriendin waarom zij jou zo waardeert als vriend. En bedank ook uiteraard haar voor haar vriendschap.
  • Bonusopdracht. Meerdere vriendinnen? Stuur iedereen een kaartje waarin je haar vertelt wat je zo in jullie vriendschap waardeert.

Benieuwd naar mijn antwoorden? Kijk dan op mijn Facebook.

En, wat vind jij? Laat je horen!