Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Scheidingsmediator Yolande de Best

Vergeet bij een scheiding niet
hoe belangrijk grootouders zijn

scheidingsmediator

Yolande de Best

S

Stel je voor: je kind gaat scheiden en daardoor zie je je kleinkind niet meer. Afschuwelijk: voor opa en oma zelf én voor de kleinkinderen. In België en Duitsland gebeurt dat niet: daar is in de wet opgenomen dat grootouders officieel omgangsrecht met hun kleinkinderen hebben. Onze minister Van de Steur ziet daar geen heil in.

Hoewel Van der Steur zegt het op zich afschuwelijk te vinden als grootouders en kleinkinderen lijden onder een scheiding, ziet hij te veel bezwaren van afgedwongen omgang: hij is bang dat zo’n officieel recht alleen maar zorgt voor nóg meer gevechten en rechtszaken. En daarmee voor nog meer ellende in het leven van de betrokken kinderen.

In gevallen van 'vechtscheidingen' lopen er vaak meerdere juridische procedures tussen ouders. Het toevoegen van een procespartij maakt de situatie nog gecompliceerder’, schrijft de minister. Voor grootouders en kleinkinderen zelf kan dit een hard gelag zijn.

Zeker in onrustige tijden van scheiding zijn opa en oma vaak een baken van rust voor een kind. Zelfs al zijn ze ‘boos’ op je omdat JIJ wilde scheiden, of kiezen ze partij voor je ex. Voor de kleinkinderen is het fijn als opa en oma in hun leven kunnen blijven. Zij kunnen opa en oma in tijden van scheiding zeker niet missen! Daar is alles tenslotte altijd hetzelfde: lekker vertrouwd.

Ouderschapsplan

Hoewel het niet verplicht is, kúnnen ouders natuurlijk wel iets regelen over de omgang tussen de kinderen en hun grootouders. In vrijwel ieder ouderschapsplan dat bij een scheiding wordt opgesteld staat sowieso standaard iets over de omgang met andere familieleden.

‘Dat de ene ouder zal contact tussen het kind en de familieleden van de andere ouder niet in de weg zal staan en de band – mocht een van de ouders overlijden – met de familie van die kant intact zal laten en zal bevorderen.’ Maar als ouders het belangrijk vinden om meer te zeggen over de rol van opa en oma dan kan dat altijd.

Aan mijn mediationtafel komt het onderwerp ‘grootouders’ altijd ter sprake. Simpelweg omdat juist in een onrustige periode rond een scheiding de grootouders voor hun kleinkinderen een belangrijk rustpunt kunnen vormen. In hun huis is alles vertrouwd, daar verandert niets, draait niet alles om de scheiding en kan een kind bijkomen: ongelooflijk belangrijk.

 

Loyaliteit kind

Soms is het overigens andersom: dan zijn de grootouders zo betrokken bij het leed dat hun eigen kind wordt aangedaan, dat de ex-partner het letterlijk of figuurlijk behoorlijk te verduren krijgt. Zeker bij een vechtscheiding gebeurt dat nogal eens: er deugt niets aan die ex en iedereen mag het weten. Ook de kleinkinderen…

En dat is ongetwijfeld de angst van de minister. Als dat het geval is, lijdt een (klein)kind dat het thuis al lastig genoeg heeft, namelijk dubbel. Het kind is in principe loyaal naar beide ouders en wil die ellende helemaal niet horen! Bovendien is die vermaledijde ouder ook zijn eigen vlees en bloed… ‘Als papa niet deugt, geldt dat dan voor mij ook?’

Als ik tijdens de mediation merk dat grootouders erg bij de scheiding zijn betrokken, nodig ik ze zelf een keer uit. Om te benadrukken hoeveel goeds ze voor hun kleinkinderen kunnen betekenen of juist om uit te leggen hoe negatieve praat over papa of mama er bij hun kleinkind inhakt. Als het even kan, probeer ik – ook in het ouderschapsplan – iets over omgang met opa en oma vast te leggen. Hoewel het ook dan moeilijk is om werkelijk omgang af te dwingen, geeft het het belang ervan eens te meer aan.’

Deel jouw verhaal

Zie jij jouw kleinkind(eren) ook niet meer en wil je graag je verhaal vertellen? Mail naar oproep@vrouw.nl o.v.v. Mijn Kleinkinderen. 

Over Yolande de Best

Stef Nagel

Yolande heeft na een lange carrière als hoofdredacteur bij opvoedbladen een carrière switch gemaakt: ze is sinds 2007 scheidingsmediator. Als pedagoog en KIES-coach staat het welzijn van de kinderen na de scheiding bij haar bovenaan.

Ook is ze nog regelmatig actief in de media: ze was de scheidingscoach van het RTL programma Echt Scheiden en schrijft regelmatig over dit onderwerp. Van haar hand verscheen 'De eerste 100 weken na je scheiding', een boek met 21 interviews met vrouwen over de periode rond hun scheiding. Onlangs verscheen haar nieuwe boek 'Hun scheiding, mijn leven', waarin ze volwassen vroeg over de impact van de scheiding van hun ouders op hun eigen leven. Op 31 maart 2016 verschijnt haar nieuwste boek 'Scheiden zonder vechten'. Het boek is een handleiding voor ouders om niet in de valkuilen van een vechtscheiding te lopen. 

Meer informatie vind je op haar site BestMediation.nl.

En, wat vind jij? Laat je horen!