Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Iris Houx
Foto: Sander Nagel
Scoop!

Interview met Iris Houx:
De vrouw achter 'Scoop!'

Lisette de Ronde

S

Scoop!, de debuutroman van Iris Houx over de onhandige Esmée die zichzelf in de nesten werkt door het één en ander aan elkaar te liegen, is binnenkort te lezen op VROUW.nl. Elke week zal er een hoofdstuk te lezen zijn van de feelgoodroman. Tijd om Iris Houx even voor te stellen.

Iris Houx werd 41 jaar geleden geboren in een klein Brabants dorpje. Na haar studie belandde ze in Eindhoven, waar ze nooit meer is weggegaan.   

Vier jaar vrijetijdskunde

"Ik vond werk eigenlijk nooit belangrijk. Maar dat komt misschien omdat ik nooit wist wat mijn roeping was. Ik deed een secretaresseopleiding, en later nog vier jaar vrijetijdskunde. Ik las altijd ontzettend veel boeken, maar het was eigenlijk nooit in me opgekomen dat ik ook zelf kon gaan schrijven. Dit kwartje viel pas toen ik eind twintig was, en op de camping met een man praatte die bij een uitgeverij werkte."

"Na deze vakantie ben ik een onlineschrijfcursus gaan doen, en ondanks dat ik hier vrij snel mee stopte, had ik wel aan het vak geroken. Dit was genoeg om te beginnen met het schrijven van columns. Ik wilde altijd een boek schrijven, maar begreep zelf ook wel dat het geen zin had om vijf jaar op een zoldertje aan een boek te werken, en dat ik eerst een 'schrijf-CV' moest opbouwen."

Mijn droom waargemaakt

"Ik begon met schrijven voor mijn eigen website. Dit liep snel heel goed, waardoor ik gevraagd werd om voor andere sites te schrijven. Uiteindelijk heb ik dit jaar mijn droom waargemaakt; mijn debuutroman Scoop! verscheen."

"Ik had wel altijd al in mijn hoofd dat ik wilde schrijven over een meisje dat een leugentje om bestwil vertelt, en dit weigert op te biechten waardoor ze steeds dieper in de problemen komt. En toen ontstond Esmée. Waar ik mijn inspiratie vandaan haal is achteraf lastig te zeggen en kan van alles zijn. Een krantenartikel, een muzieknummer..."

Aan dezelfde steen stoten

"Of ik mezelf in Esmée herken? Nee, totaal niet. Misschien in de jongere versie van mezelf, toen ik nog naïef en goedgelovig was. Ikzelf heb me een paar keer aan dezelfde steen gestoten en had daarna wel door dat ik wat kritischer moest zijn."

"Bij Esmée duurt dit wat langer. Iets wat ik heel leuk vond om te schrijven, want ik zag het al voor me dat de lezer Esmée flink door elkaar wilde schudden. Het deel waar ik naar uitkijk zijn de kantoorscènes: twee vrouwen die elkaar wat aan willen doen. Deze schreef ik echt in één keer. En ik heb er achter mijn bureau goed om kunnen lachen!"

Volg de avonturen van Esmée elke zondag om 15u op VROUW.nl/scoop