Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Shop & Acties

Winnen! Samen veilig
in de zon met Lidl

beautyjournalist

Enith Oostlander

A

Als het zonnetje zich eenmaal laat zien, kan het weekend of de vakantie niet meer stuk. Geniet samen van het buiten zijn. Zo doe je dat veilig en verantwoord. 

Smeren voor vertrek

Als de zon schijnt, wil je daar natuurlijk met het hele gezin van genieten. Dus is automatisch ook het dagelijks smeren weer aangebroken. Doe dat meteen ’s ochtends na het douchen, en met de hoogste beschermingsfactor: SPF 50+. Zo kan de crème goed intrekken en ben je ook meteen onderweg naar strand of zwembad beschermd tegen de felle zomerzon. Een crème heeft namelijk zo’n twintig minuten nodig om door de huid te worden opgenomen.

Zo werkt een SPF

Zonder een zonnebrandcrème ­verbrandt de huid in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Een SPF geeft aan hoe lang je na het insmeren in de zon kunt zitten zonder te ­verbranden. Met een factor 15 ­verbrand je pas na 15 x 20 minuten. De bescherming is dus na 300 minuten (= 5 uur) uitgewerkt. 

Om de twee uur sprayen

Door transpiratie en zwemmen kan de bescherming afnemen of verdwijnen. Smeer daarom om de twee uur bij. Een spraylotion is ideaal om de kinderhuid te beschermen, omdat die snel aan te brengen is en intrekt, zodat de kinderen kunnen doorspelen. Stop altijd een spuitbus in de tas, zodat je op onverwacht zonnige momenten even kunt sprayen en ook moeilijke plekken, zoals de bovenrug, makkelijk zelf kunt beschermen. 

Gevoelige kinderhuid

De kinderhuid is gevoeliger dan de huid van volwassenen. Omdat de huidcellen in de groei zijn, maken ze maar weinig melanine (pigment) aan, waardoor de beschermende buitenste hoornlaag bij een baby, dreumes of peuter ontbreekt. Ieder jong kind heeft globaal hetzelfde huidtype, dus een lichtblond of roodharig kindje moet even vaak worden ingesmeerd als een donkerharig kindje. 

Voorzichtig voor vier

Het gen dat huidkanker veroorzaakt, wordt in de eerste vier ­levensjaren van een kind opgeslagen in het DNA. Dat betekent dus dat een jong kind dat door de zon verbrandt, blijvende beschadiging kan oplopen. Als de huid op latere leeftijd nog eens flink verbrandt en het DNA wederom wordt aangetast, kan dit een verhoogde kans op huidkanker opleveren. 

Probeer je baby sowieso zoveel mogelijk in de schaduw te houden. Een pasgeboren baby leg je makkelijk onder een parasol, maar bij een ondernemende peuter is dat een stuk moeilijker. Een eet- en drinkpauze onder de parasol is daarom een goed alternatief.

Smeer vaker bij water

Houd er rekening mee dat een natte of bezwete huid gevoeliger is voor verbranding. Waterdruppels werken als een vergrootglas op de huid, waardoor een kind sneller dan normaal kan verbranden. En aangezien ze graag uren rommelen in en om het water, kun je ze het best beschermen met een waterbestendige anti-zonnebrand. Smeer vaak en veel, want ‘waterproof’ houdt niet in dat je kind de hele middag beschermd blijft. Herhaal het insmeren na elke zwembeurt. 

Doe mee en win! 

Wij mogen vijf pakketjes weggeven met Cien-zonneproducten van Lidl. Vul het onderstaande formulier in en maak kans!

Gerelateerde onderwerpen