Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ikigai
Foto: Eigen Beeld
Shop & Acties

Win het boek
Ikigai

Redactie VROUW

A

Al in 2013, ver voordat het boek van Francesc Miralles en Héctor García er was, schreef Angela Groothuizen de voorstelling Ikigai waarmee ze vorig jaar langs theaters toerde. “Typisch iets voor mij, mijn tijd vooruit!” lacht ze. “Dit boek en ik hebben duidelijk uit dezelfde informatie geput. Ik had het zelf kunnen schrijven!” Haar voorstelling is inmiddels allang afgelopen, maar toch doet Angela er nog van alles mee: ze wordt regelmatig ingehuurd voor lezingen en als spreker bij bedrijven. “Dan praat ik erover, want je ikigai vinden is heel nuttig. Het kan je vooruitbrengen en gelukkiger maken. En daar help ik als coach graag bij.”

Maar wat ís het nou precies? 

“Het is een Japans filosofisch begrip. De Japanners zeggen dat je pas écht een tevreden mens kunt zijn als je een ikigai hebt. Iets waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je geld mee kunt verdienen en wat je wil achterlaten of toevoegen aan de wereld. Ieder mens is uniek en we hebben allemaal iets te brengen.

Ergens tussen je missie, passie, roeping en beroep ligt je ikigai. Simpel gezegd is het je reden tot bestaan: waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt. Tijdens mijn voorstelling legde ik dat ook uit en zei dan: ‘Succes!’ Vervolgens moest iedereen lachen, want ze zaten natuurlijk allemaal te bedenken wat hun ikigai was.”

 

Hoe heb je die van jou gevonden? 

“Voor mij was het makkelijk: ik had het in de wieg al, zegt mijn moeder weleens. Het is precies wat ik doe: mooie, kleine theaterprogramma’s maken. In de afgelopen tien jaar heb ik er met Nico Brandsen vijf gemaakt.

Theater is echt mijn kern: ik vertel een verhaal met mooie liedjes erbij en je moet er ontzettend hard om kunnen lachen.”

 

Waarom verdient iedereen een exemplaar van Ikigai onder de kerstboom? 

“Ik heb dit boek vorig jaar december aan mijn stiefdochter gegeven en zij was er blij mee. Het is altijd goed te proberen morgen beter en vooral gelukkiger te zijn dan vandaag. 

Er is nog nooit iemand slechter geworden van even stilstaan bij: ‘En ik dan? Wat wil ik en waarom heb ik mezelf nog steeds niet de ruimte gegeven?’ Want, weet je: als je niet je eigen plan maakt, geen droom verwezenlijkt, word je onderdeel van iemand anders’ droom, let maar op.”

 

Van het boek Ikigai geven we twintig exemplaren weg! Vul vóór 23 december onderstaand formulier in om kans te maken!

 

 

 

Gerelateerde onderwerpen