Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Yvon Jaspers
Foto: Mitchell Voorbergen | VROUW Magazine
Shop & Acties

Win het kookboek van Yvon Jaspers:
De keukentafel van het Noorden

Redactie VROUW

Y

Yvon Jaspers (44) is helemaal van de gezelligheid en verbroedering, en niet alleen met kerst. Maar met de feestdagen draait het zeker ook om lekker eten. Of ze dan de recepten uit haar eigen kookboek maakt? Nou... ze geniet liever van de kookkunsten van haar broer. 

 

Collega Marjolein Hurkmans sprak met Yvon voor VROUW Magazine. Bij het interview heeft Yvon een knus vest aan. Helemaal hygge, oftewel ‘gezellig’ in het Deens. Frisse, roze wangen. En ook de locatie waar Yvon Jaspers wilde afspreken, op een steenworp afstand van haar huisje mét moestuin, ademt een en al warmte uit.

Net als het kookboek De keukentafel van het Noorden dat de Boer zoekt Vrouw-presentatrice schreef. Is hygge haar codewoord? “Hygge betekent veel meer dan ‘gezellig’. Het slaat ook op fijne truien, warme pantoffels en samen dingen doen. Het liefst gratis: samen bij het haardvuur zitten, strandwandelingen maken, zelfgebreide mutsen op en spelletjes doen. Hygge kun je niet kopen.” 

Ben jij een kerstmens?

“Ik hou vooral van de voorpret. Ik vind het ontzettend leuk om adventskalenders in elkaar te knutselen. En het hele huis vol te stoppen met kersttakken. Als ik maar ergens een lichtje kwijt kan, hangt het er. Maar als het dan écht kerst is, ben ik er klaar mee. Dan eten we lekker en ruimen de hele boel weer op. Op 1 januari is bij mij alles weg. Dan vind ik het ineens allemaal zooi.”

Ga je ook naar de kerk? 

“Ik ben opgevoed bij een kerk, ín een kerk zo’n beetje. Als ik uit mijn slaapkamerraam keek, zag ik op het kerkplein letterlijk wat er in het leven gebeurde: blije mensen als er een baby werd gedoopt, verdrietige mensen bij een begrafenis... Ik heb zo het leven leren kennen. Ik ga er altijd even naartoe tijdens de feestdagen. Niet per se naar de mis. Vaak ook gewoon overdag. Naar de kerststal kijken of een kaarsje aansteken. Kerstmis is een feest om even ergens bij stil te staan.”

En daana kook jij een 7-gangenmaaltijd? 

“Mijn broer is een super kok, hij maakt de heerlijkste dingen. Ik vind het bijna jammer om zelf te koken. Ik geniet liever van zijn kookkunsten. Kerstmis vieren we met de hele familie; de ene keer bij de een, de andere keer bij de ander. Met alles erop en eraan: kerstontbijt, diner, worstenbroodjes op kerstavond. En dan vertelt mijn moeder hoe zij vroeger heel veel kilometers door de sneeuw moesten lopen naar de nachtmis.

Dat verhaal moet ieder jaar verteld en ieder jaar wordt de hoop sneeuw hoger: ‘En we hadden niet eens warme laarzen!’ Maar de rest van het jaar kook ik wel heel graag. Ik stond vanochtend om zeven uur al uien te snijden voor een preitaart. Janken!”

Je kookboek is heel persoonlijk. Voor het eerst zijn ook je kinderen in beeld die je altijd bij de camera’s uit de buurt hield. Vanwaar die omslag?

“Ik vond het met dat boek niet anders kunnen. Je kookt niet voor jezelf alleen, eten en koken doe je voor je hele familie. Dat is nou net de lol ervan. En de kinderen zijn nu ook op een leeftijd dat ze zelf kunnen aangeven of ze het wel of niet leuk vinden om in de publiciteit te staan. Dit vonden ze fantastisch. Ze gingen ook zelf boeken signeren op de boekpresentatie.

Het is ook allemaal wat meer low key dan Boer zoekt Vrouw, natuurlijk. Daar kijken drie miljoen mensen naar en met zo’n boek mag je blij zijn als er tienduizend van worden verkocht. Dat is wel even een verschil aan impact. Daarbij zien ze er nu alweer anders uit dan op de foto’s.” 

Kookboek Yvon Jaspers

Winnen?

We mogen 12 exemplaren weggeven van Yvon Jaspers’ kookboek: De keukentafel van het Noorden. Vul vóór 30 december 2017 onderstaand formulier in om kans te maken!