Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Smaakmakers

Avocado's, het meest
veelzijdige stukje fruit

redacteur

Indra Jager

O

Op Instagram delen bekende en minder bekende Nederlanders massaal kiekjes waarop de avocado de hoofdrol speelt en de vrucht (ja, het is fruit!) is al tijden niet aan te slepen. Aanstaande vrijdag opent er zelfs een heuse avocadobar. Maar waarom is iedereen zo weg van de avocado?

Wij vinden het niet zo gek. Ongeveer driekwart van de VROUW-redactie luncht met zo’n groene vitaminebom. In combinatie met zalm, een eitje, op een cracker of op een boterham; het smaakt allemaal.

“Je kunt avocado’s in zoveel verwerken. Het liefst doe ik dat met kip, humus, in een smoothie of lepel ik ze uit met een beetje peper en zout,” vertelt Ron Simpson, eigenaar van het eerste avocadorestaurant van Nederland. The Avocadoshow, zoals het gaat heten, opent vrijdag de deuren in onze hoofdstad.

Diëtist Maaike Boere ziet dat wel zitten. “Een avocado zit vol met vitamines en mineralen. Ik vind het leuk om te zien dat steeds meer mensen kennis maken met het stuk fruit en dat er steeds meer variaties mee ontstaan.”

Schrik niet!

Hoewel de vrucht vol goede stoffen zit, is hij ook erg rijk aan calorieën. Maar daar let de restauranteigenaar niet op. Op de vraag of je qua calorie-inname niet net zo goed in een pizzeria kunt eten, antwoordt hij dan ook: “Daar kijk ik niet naar. Ondanks de vele vetten zijn avocado’s gewoonweg heel erg gezond, want ze zitten vol omega-3, vitamine C en E, carotenoïden, selenium, zink en aminozuren.” 

Volgens Boere is een avocado een zéér gezonde vrucht, juist vanwege de vetten. "Het zijn onverzadigde vetten. Die zijn goed voor hart- en bloedvaten en zijn net als benzine voor een auto: ze zorgen voor een goede verbranding. Wil jij dus een beetje afvallen? Dan heb je deze vetten juist nodig! Schrik dus niet van de calorieën.”

Boere voegt daaraan toe dat een avocado ook nog eens vol voedingsvezels zit, waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. “Bovendien gaat je glucosespiegel er niet van omhoog, dus is de kans klein dat je na het eten van een avocado weer snel naar iets anders grijpt.”

Simpson en Boere laten zich door de 250 kcal per gemiddelde avocado dan ook niet tegenhouden, evenmin als het grote publiek.

Dat blijkt wel uit het aantal reserveringen dat The Avocado Show al voor de opening binnenkreeg. “Al 1500 mensen wilden komen eten, maar er is plek voor veertig man. Omdat we niet meteen het eerste halfjaar vol willen zitten, hebben we al heel vaak nee moeten zeggen.”

THUIS

Wil jij thuis nou ook een beetje meer variëren met de avocado? En drinken jouw kids liever een vette milkshake dan een groen sapje? Dan is dit dé oplossing: een avocadomilkshake. Simpson: “Gooi een avocado, wat kokosrasp en rauwe cacao in een blender en je hebt de milkshake van onze kaart.”

Wat je nog meer op het menu kunt verwachten? Geheel volgens de laatste foodtrends vind je bij The Avocado Show zowel het gepocheerde ei op avocadotoast als snacks van Amerikaanse of Aziatische bodem. Er staan pancakes en smoothies op de kaart en je kunt er verrassend genoeg ook dineren met gerechten op basis van de groene vrucht. Denk bijvoorbeeld aan een pokebowl, dé hype van het moment: een soort sushisalade gevuld met ingrediënten die je veelal zelf kunt kiezen.

COMBINEREN

Boere combineert de avocado zelf het liefst met brood of volkoren knäckebröd met humus en rauwkost. Om de kleintjes (maar natuurlijk ook groten) te bedienen, maakt ze daarnaast graag gezonde snacks van de vrucht. Zo maakt ze healthy chocolademousse van avocado, banaan, chiazaad en cacaopoeder. “En wat dacht je van guacamole?!”

De avocado is dus niet alleen heel smaakvol, maar ook nog eens heel makkelijk om mee te variëren én heel erg gezond. De vrucht is volgens Simpson van alle markten thuis. Zo doet hij het visueel ook heel goed. Je kunt het vruchtvlees bijvoorbeeld schaven om een nieuwe look te creëren of je kunt het (onder begeleiding van een YouTube-filmpje) in elkaar puzzelen als een roosje. Hoe schattig!

 


Gerelateerde onderwerpen