Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Smaakmakers

En jij denkt dat jij
chocoladeverslaafd bent..?

redacteur

Indra Jager

I

In Nederland werken we per persoon gemiddeld zo’n 4,7 kilo chocolade per jaar weg en volgens Amerikaans onderzoek is wel veertig procent van de vrouwen verslaafd aan de lekkernij. Zo ook Evelyne de Jong (25) en Maresa Jacobse (30). Jacobse: “Ik heb het vandaag netjes gehouden: twee lepeleitjes Milka, een handjevol Smarties en wat Toblerone.”

Evelyne is naar eigen zeggen ‘losgeslagen’ sinds zij over haar lactose-intolerantie heen is gegroeid. “Ik denk aan chocola als ik wakker word en wanneer ik ga slapen. Ik eet elke dag minimaal één reep. Op dit moment is Milka oreo mijn favoriet, maar ik kies ook graag voor Tony Chocolonely of Côte d’Or. Heel soms neem ik ook wel eens hele pure chocolade, met 70 procent cacao. Maar ik heb liever de repen met veel suikers.”

Eigen foto

Elke dag

Ook Maresa kan er wat van. “Ik eet elke dag chocola. Momenteel vooral Milka lepeleitjes, maar ook vaak Tony’s, M&M’s en Smarties. Na de kerstdagen koop ik altijd gigantische Kerstmannen en Sinterklazen, want dan zijn ze goedkoper. Maar eigenlijk eet ik alles van chocolade.”

Vandaag heeft ze ook al een ruime hoeveelheid gegeten, al vindt ze het zelf wel ‘netjes’. “Ik heb twee lepeleitjes Milka, een handjevol Smarties en wat Toblerone gehad.”

Maresa met haar favoriete chocolade - eigen foto

Flinke duit

Zo’n verslaving heeft nog best wat voeten in de aarde. Het kost bijvoorbeeld een flinke duit. Evelyne geeft maar liefst honderd euro in de maand uit aan de lekkernijen. “Het kost meer dan je zou willen, maar ik zie het echt als een geluksmomentje op de dag. Een beloning.”

Als je dan toch chocolade eet, kun je volgens diëtist Harriët Verkoelen het beste kiezen voor pure chocolade, met minstens 70 procent cacao. Dit is namelijk niet alleen lekker, maar het heeft ook nog eens voordelen voor de gezondheid. “Het helpt tegen een hoge bloeddruk, maakt het bloed iets dunner en zit vol antioxidanten. Die maken vrije radicalen onschadelijk en beschermen ons lichaam daardoor tegen bijvoorbeeld huidkanker. Ook zitten er zogenaamde flavonoïden in, die helpen tegen huidveroudering.”

Beter in je vel

Maar bij een betere huid blijft het niet: chocolade met een hoge hoeveelheid cacao zorgt ook nog eens voor een beter humeur. Wie kan dat niet gebruiken als je met de paasdagen op de bank zit bij je (schoon)ouders?! “In cacao zit een natuurlijke antidepressivum én er zitten stofjes in die lijken op endorfine, het gelukshormoon.”

‘Zwarte chocolade’ is dus niet alleen lekker, maar zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je beter in je vel zit. Daarnaast kunnen we door het eten van chocola met een hoog percentage cacao ook nog eens wennen aan minder chocolade in ons leven: vanaf 2020 zou er een schaarste zijn. 

Schrikken

“Dat is voor een chocolade-addict als ik wel even schrikken,” vindt de Jong. “Ik kan niet zonder. Toen ik op dieet was, werd mij door de diëtist geadviseerd gewoon aan de drang toe te geven. Anders was het te moeilijk om het dieet vol te houden. Als een reep straks tien euro kost, kan ik dat misschien niet meer doen. Dat kost toch meer dan je zou willen. Dan moet of mijn salaris meegroeien of ik moet over op een andere verslaving.”