Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
Sportdeskundige Marije de Vries

VROUW-strakke-buik-en-billen-challenge
Trainen, maar geen spierpijn? Marije geeft advies!

Redactie VROUW

D

De VROUW-strakke-buik-en-billen-challenge is in volle gang. Volg jij het schema, maar twijfel je - net als een van onze lezeressen - of je de oefeningen wel goed doet omdat je nauwelijks spierpijn hebt? Onze sportdeskundige Marije de Vries geeft antwoord.

Eén van onze lezeressen had een prangende sportvraag. Ze volgt namelijk het schema van de challenge heel nauwkeurig, maar heeft ondanks de zware oefeningen nauwelijks spierpijn. 'Doe ik het dan wel goed?', is wat zij zich afvraagt.

Branderig gevoel

"Ik snap dat je twijfelt of je het goed doet, helemaal als je nog niet zo vaak intensief hebt getraind. Spierpijn moet echter geen doel zijn en het is tevens geen bevestiging of je een oefening wel of niet goed doet."

"Je mag tijdens het trainen geen pijn hebben, maar wél voelen tijdens of na de training dat je spieren aan het werk zijn gezet. Dit is merkbaar door een zwaar, branderig of moe gevoel na afloop", legt Marije uit.

Rustdagen

"Heb je de volgende dag geen spierpijn? Dan mag je best weer de sportschool induiken. Als je echter niet veel sport en je lichaam het niet gewend is om intensief te trainen, is het wel aan te raden om een rustdag in te plannen. Pas als je merkt dat het trainen je steeds makkelijker afgaat, kun je minderen in rustdagen."

Wel is het volgens Marije belangrijk dat je het juiste doel voor ogen houdt. "Het doel van de challenge is niet spierpijn, maar sterker en strakker worden en steeds meer herhalingen kunnen maken. Als je merkt dat je sterker bent, kun je intensiever trainen en heb je dus ook sneller resultaat", legt Marije uit.

Persoonlijk advies

"Mijn beste tip: blijf je twijfelen, wil je persoonlijke advies (op maat). Klop even bij een sportclub in de buurt aan, vraag een gratis dagpas of training aan en plan een lesje of training voor inspiratie, persoonlijk advies en om te checken of je op de goede weg zit."

Meer over de challenge lees je hier: