Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Pexels
Stappen Challenge

Alles over blaren:
Voorkomen, genezen en behandelen

in samenwerking met

ANWB

B

Blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars hebben er wel eens last van. En nu we met z'n allen zo lekker aan het lopen zijn is de kans op blaren zeker aanwezig. Maar wees niet bang, de ANWB geeft ons tips hoe je blaren kunt behandelen én voorkomen. Zo haal je die 10.000 stappen elke dag zonder ongemak.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Probeer daarom blaren voor te zijn en neem de nodige voorzorgsmaatregelen wanneer je een flinke wandeling gaat maken.

8 tips tegen blaren

  • Draag passende schoenen
  • Draag passende (naadloze) sokken
  • Loop je schoenen goed in 
  • Ben je van plan een echt grote tocht te maken? Start dan vier weken van tevoren met het insmeren van je voeten met huidverstevigende producten
  • Smeer je voeten voor het lopen in met een dun laagje vaseline of uierzalf
  • Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten
  • Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep
  • Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters

Ondanks al je voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk toch gebeuren dat je een blaar ontdekt. Dat geeft ongemak en kan in het ergste geval het einde betekenen van je mooie wandeltocht. Behandel ze daarom goed. Hanteer dan de vuistregel dat je grote (dikke) blaren het beste kunt doorprikken. Bij kleine blaren voldoet afplakken.

Blaren doorprikken

Als je een blaar wilt doorprikken, was dan eerst je handen en steriliseer de naald. Doe dit bij voorkeur met alcohol. Als je dit niet bij je hebt, kan het ook met vuur. Tip: Doe dit in de blauwe vlam. Geel vuur bevat namelijk roetdeeltjes die juist voor een ontsteking kunnen zorgen.

Ontsmet de blaar en de omgeving met alcohol, jodium of betadine en prik in de zijkant van de blaar. Druk er zoveel mogelijk vocht uit met een steriel gaasje of een schone zakdoek. Laat de huid daarbij zo goed mogelijk heel. Plak de blaar vervolgens dakpansgewijs af. Wil je de tape weer verwijderen? Dat kan door je voet te laten weken in wat warm water met soda of door in bad of onder de douche te spoelen en te weken met water met wat zeep. Het nadeel van het doorprikken van een blaar is dat je altijd wat infectiegevaar hebt.

Blaren afplakken

Kleine blaren waar je nog niet zoveel last van hebt, kun je ook afplakken. Dit doe je met speciale blarenpleisters. Deze pleisters bevatten meestal een stof die vocht aantrekt, waardoor de blaar als het ware leeg gezogen wordt. Daarnaast zitten er vaak lichte pijnstillende stoffen in. Probeer deze pleisters nooit los te trekken van de huid. Het is de bedoeling dat ze na enkele dagen vanzelf loslaten. Last van plakkende randjes in je sokken? Strooi er dan wat talkpoeder op.

Wil je meer wandeltips en -inspiratie opdoen? Kijk dan op ANWB.nl/wandelen!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!