Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Kings of Indigo
Stijlvol

Hoe vind je de perfecte
spijkerbroek?

redacteur

Indra Jager

V

Vandaag gaan de Amsterdam Denim Days van start, maar er is niks moeilijkers dan het vinden van een goede spijkerbroek. Hoe doe je dat? Wij zochten het uit! 

De eerste jeans dateert alweer van vijftig jaar geleden. “De eerste spijkerbroeken waren keihard”, vertelt VROUW-styliste Karin van der Knoop. “Ze waren bijna karton-achtig. Maar in de jaren vijftig zorgde onder andere James Dean ervoor dat het in de fashionscene terechtkwam en werd er steeds meer met de stof geëxperimenteerd.”

“De technologische revolutie zorgde er ook voor dat jeans steeds vaker in het straatbeeld verscheen. De stof werd draagbaar, zachter en er kwam elastiek in. Sindsdien gaan jeans echt met alle modevlagen mee.”

Skinny op retour

Ook zien we door de jaren heen een hoop verschillende modellen de revue passeren. “Vroeger droeg je je broek zo laag mogelijk, nu zijn de hoge tailles weer in”, vertelt Karin. “Ook zien we nu weer veel zien is de high waist wortel (ofwel de momjeans), de Levi’s 501 (die is iets ruimer op het bovenbeen), afgeknipte broeken, modellen met gaten en rafels, 7/8 cropped flair (stopt ter hoogte van je kuit of halverwege enkel) en sowieso wijdere modellen. De skinny is wel echt op z’n retour.”

Qua kleur komt vooral de middenkleur op. “Daarnaast zien we verschillende wassingen, zoals damaged en destroyed of het marble-effect, waarbij het lijkt alsof je broek gekreukeld uit de was komt.”

Hoe kies je tussen al deze modellen jouw perfecte model?

Om een goede jeans te vinden, moet je volgens Karin van der Knoop letten op een aantal punten:

  • jeans is afhankelijk van je stijl
  • let op de plaatsing van de broekzak (uit elkaar maakt je bil breeder, een hoge zak maakt je bilpartij kleiner), al is de hoge zak nu in
  • soms is een trend niet flatteus, maar zet het toch door (bij de skinny dacht in het begin ook iedereen dat ze er dik in leek)
  • een goede investering is een tijdloos model die niet per se trendy is (bootcut bijvoorbeeld)
  • kies voor een goede jeans, want die gaat zo een paar jaar mee en heeft een betere pasvorm en meer draagcomfort
  • een goede jeans is niet per se van een duur merk
Kings of Indigo
Kings of Indigo
Kings of Indigo

 

Gerelateerde onderwerpen