Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man achter de laptop
Foto: Hollandse Hoogte/Roel Burgler
The Polyamorie Files

Deel 2: Wat doet hij toch steeds
op zijn laptop?

​Ella (40) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn veertien jaar gelukkig getrouwd. Jeff brengt een open relatie ter sprake en is vanaf dat moment niet weg te slaan bij zijn laptop. Wat is hij aan het doen en wat betekent dit voor hun huwelijk?

Sinds Jeff afgelopen weekend is begonnen over open relaties, krijg ik de vragen maar niet uit mijn hoofd. Is onze relatie dan niet goed genoeg? Wil Jeff liever het bed induiken met een ander? Met die Sabine op het feestje van mijn zus? Allemaal vragen waar ik het antwoord eigenlijk niet op wil horen. En dus stop ik het onderwerp maar weg, zodat ik er niet aan hoef te denken.

Zijn hoogtepunt

Als we een paar dagen later met elkaar vrijen, lukt het me niet om te genieten. Daar komen de vragen weer in mijn hoofd: 'Doe ik het nog wel goed?', 'Wil Jeff dat ik me anders gedraag in bed?', 'Ben ik nog sexy genoeg?' Want waarom zegt hij anders dat hij weleens onder de indruk is van andere vrouwen? Jeff lijkt het niet in de gaten te hebben, dus ik fake mijn genot en na zijn hoogtepunt kus ik hem op zijn mond. "Dat was fijn lieverd, welterusten."

Jeff valt meteen in slaap en ik blijf maar in het donker staren. Voor de vierde nacht op rij houden Jeffs woorden me wakker. Een open relatie, ik denk niet dat ik dat wil. Andere mannen interesseren me eigenlijk niet zoveel. Waarom wil Jeff dan wel meer met andere vrouwen? Zou hij eigenlijk van mij af willen? Morgen moet ik met hem praten, want deze vragen maken me gek.

Het gesprek

Na het eten leg ik de kinderen op bed. De hele dag zie ik al op tegen de avond. Ik heb afgelopen nacht met mezelf afgesproken dat ik vanavond het gesprek aanga met Jeff over open relaties. Ik moet weten wat er in zijn hoofd omgaat, ik moet weten wat hij wil, waar hij naartoe wil. Met mij, met ons huwelijk. Ik kijk naar mijn man die op de bank voor de zoveelste avond nog wat op zijn laptop zit te werken en vraag of hij nog lang bezig is. "Heel even nog El, ik moet nog effe wat afmaken."

Twee uur later zit Jeff nog steeds driftig te tikken. Mijn ogen zijn moe en eigenlijk wil ik naar bed, maar slapen lukt toch niet als ik niet eerst met hem praat. "Jeff... Ik wil echt even wat met je bespreken." Hij zucht en kijkt me aan. Geïrriteerd typt hij nog even door en klapt dan net iets te hard zijn laptop dicht. "Oké, El, ik ben klaar hoor. Mag ik nog even naar de wc of is het zo belangrijk dat het niet meer kan wachten?"

Chatschermpje

"Nee joh, ga plassen man", zeg ik luchtig. En als hij naar de gang loopt, kan ik mezelf niet bedwingen. Was hij echt zo druk met werk of is er meer aan de hand? Ik open zijn laptop die meteen aangaat. Een mailprogramma, ik scan zijn mails maar ontdek niets 'verdachts'. Vlak voordat ik zijn laptop wil dichtklappen, verschijnt er rechtsboven een chatschermpje. Een onbekend nummer stuurt 'Xxx'. Ik schrik als ik hoor dat Jeff de wc doorspoelt en snel klap ik zijn laptop dicht. Wat is dit? Wat moet ik nu zeggen?