Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Cultura Images RF
The Polyamorie Files

The Polyamorie Files deel 29:
Jeff kan het niet aan als Ella gaat daten

E

Ella (40) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn ruim 14 jaar gelukkig getrouwd. Jeff en Ella krijgen ruzie omdat Jeff niet wil dat Ella met andere mannen afspreekt.

“En wat ga je morgenavond dan doen?” Mirjam hangt weer aan mijn lippen als ik vertel over wat er de afgelopen weken allemaal is gebeurd. “Ja, niks denk ik, ik ben gewoon thuis met de kinderen.” Ze kijkt me even lang aan. “Ga je die ene kerel van laatst nog zien?” Ik denk aan Marvin en de zes berichtjes die hij me afgelopen weekend heeft gestuurd. Hij had me zo gemist en moest met me praten.

Marvin

“Nee, Marvin zie ik niet meer. Ik kreeg geen hoogte van hem en de ene keer laat hij dagen niks horen, om vervolgens weer zes berichten te sturen. Dat vind ik irritant en daar kan ik niks mee.”

Nu ik het zo hardop zeg, merk ik dat ik achter mijn besluit sta. Na de berichtjes van het weekend had ik totaal geen behoefte om op hem te reageren. Al die tijd hoorde ik niks en nu moest hij me opeens weer zien. Ik heb helemaal geen zin in dat gedoe en bovendien waren alle kriebels voor hem allang verdwenen.

Tinder

“Misschien moet je op Tinder gaan!” Mirjam kijkt me enthousiast en met grote ogen aan. “Op Tinder? Die dating-app? Waarom zou ik dat doen? Ik ben getrouwd!” Ze rolt met haar ogen. “Nou en? Jullie hebben nu toch een open relatie? Je kunt doen wat je wil, want Jeff doet dat ook.”

Ik zucht geërgerd. “We hebben geen open relatie. Dat Jeff van mij houdt, maar ook van Jackie, betekent niet dat hij de halve wereld wil daten of dat we nu opeens aan de lopende band met anderen afspreken. En zo’n app om met mannen af te spreken is niks voor mij joh. Ik weet niet eens of ik überhaupt met andere mannen wil daten.”

Als ik thuiskom, brandt het licht in de keuken nog. Jeff zit aan tafel te werken. “Wat ben jij nog laat bezig,” zeg ik als ik binnenkom. “Ja, ik wilde nog even wat afmaken en wachten tot je thuis was.” Hij staat op en geeft me een kus op mijn mond.

“Hoe was het met Mirjam?” “Goed, ze vindt dat ik op Tinder moet gaan, zodat ik met mannen kan kletsen en daten.” Jeff kijkt me strak aan. “Op Tinder? Die dating-app? Mensen gebruiken dat alleen maar voor seks hoor.”

Klein kind

“Hoe weet jij dat?” Ik kijk Jeff uitdagend aan. “Dat weet ik omdat ik erover heb gelezen en omdat collega’s het ook gebruiken.” Ik haal mijn schouders op en pak een glas water. “Wil je ook?” “Nee, ik hoef niks. Maar ga je dat doen? Ga je nu op Tinder om mannen te ontmoeten?”

Ik draai me om en schiet in de lach. “Nee joh, ik weet niet eens hoe dat werkt. En ik moet er niet aan denken om van die chatgesprekken te voeren met onbekende mannen.”

“Het lijkt mij inderdaad ook geen goed idee als jij zo’n app gaat gebruiken. Je weet nooit wat voor soort types je daar mee aantrekt.” Ik kijk Jeff lang aan. Het voelt nu net alsof ik een klein kind ben en ergens diep vanbinnen voel ik wat woede opborrelen.

“Nu klink je net alsof je mijn vader bent. Als ik zo’n app wil gebruiken, dan doe ik dat. En als ik met andere mannen wil chatten of daten, doe ik dat ook.”

Nog niet aan toe

Jeff kijkt me verbaasd aan. “Waar komt dat nou weer vandaan? Sinds wanneer wil jij daten en chatten met vreemde mannen? We zijn getrouwd, waar slaat dit op?” Ik draai me om en loop naar de gang. “Waar ga je naartoe Ella? We zijn nog niet uitgesproken.”

“Jawel, ik heb even niks meer te zeggen, Jeff. Het kan namelijk niet zo zijn dat jij wél met andere vrouwen afspreekt en ik ondertussen netjes thuis op je blijf zitten wachten. Zo werkt het niet!”

“Ik spreek niet met andere vrouwen af, ik zie alleen Jackie, omdat ik van haar hou!” Jeff houdt zijn armen dramatisch in de lucht. “Dat is prima, ik weet dat je van haar houdt, en van mij. Ik vind het prima dat je bij haar bent en dat ze je gelukkig maakt. Maar verwacht dan niet van mij dat ik niet eventueel opensta voor andere mannen. Er is behoorlijk wat veranderd sinds vorige week Jeff!” Ik sta te trillen op mijn benen terwijl ik het zeg.

“Dat weet ik, maar ik ben er gewoon nog niet aan toe dat jij met andere mannen afspreekt, of dat je een relatie zou krijgen met een ander. Ik kan dat nog even niet aan.”

Hij loopt naar me toe en slaat zijn armen om me heen. Ik zucht diep en maak me los uit zijn armen. “We hebben het hier nog wel een keer over. Ik ga slapen, welterusten.”