Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Cultura Images RF
The Polyamorie Files

The Polyamorie Files deel 38: Ik wil naar huis,
naar míjn man!

E

Ella (40) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn ruim 14 jaar gelukkig getrouwd. Na een avondje uit wil Ella opeens alleen nog maar naar huis.

“En wat is jouw verhaal?” Drie paar ogen kijken me belangstellend aan. Ik weet even niet of ik ze nu de hele, de halve of geen waarheid moet vertellen. Ik denk me zo in dat deze vrouwen lang niet zo open minded zijn als dat ik me de laatste tijd in mijn huwelijk heb opgesteld.

Ik neem nog een slok van mijn wijn en besluit voor de waarheid te gaan. “O, ik was kwaad op mijn vent omdat hij zijn vriendin bij ons in bed liet slapen, dat was niet de afspraak.” 

Verbazing en paniek

Lizes ogen worden drie keer zo groot. “Niet de afspraak? Wat was dan wél de afspraak?” Ze gilt het nog net niet uit. “Dat hij naar haar toe zou gaan, een keer per week. Om te ontdekken wat hun relatie inhoudt en om toe te kunnen geven aan zijn verliefde gevoelens.”

Niemand zegt wat, ik zie enkel verbazing en paniek. “Het is oke hoor, hij houdt ook van mij, hij laat ons gezin niet in de steek. Het is best grappig om hem zo verliefd te zien. Alleen maakt hij hierdoor soms domme keuzes waar ik dan weer boos van word.”

Alles komt eruit

De vriendin van Lize is de eerste die iets probeert te zeggen. “Maar, maar wat betekent dat dan? Waarom vind je dit goed?” Ik ga achterover zitten en begin bij het begin.

Over de eerste keer dat Jeff begon over open relaties, de ontmoeting met Marvin en het etentje in het hotel, Jackie die eerder die avond bij me langskwam, alles komt eruit. Lize legt haar hand op mijn arm. “Wow El, waarom blijf je bij die vent? Je kunt toch wel beter krijgen? Zoals die Marvin bijvoorbeeld.”

Ik trek mijn arm weg. “Omdat ik van Jeff hou, ik wil helemaal geen andere vent. We hebben het prima samen. Hij moet alleen nog een balans zien te vinden, het is allemaal nog pril en nieuw. Ik wil ons een kans geven om dit uit te zoeken zonder meteen mijn huwelijk op te geven. Ik geloof dat er meer bestaat dan het traditionele, burgerlijke leven.”

Na mijn vijandige betoog sta ik op. “Allemaal nog een drankje?”

Hartjes en smileys

De volgende ochtend word ik wakker met een zwaar hoofd. De cocktails en daarna witte wijn, was geen goede combinatie. De avond met Lize haar vriendinnen verliep iets anders dan ik me had voorgesteld. Ik had me ingesteld op een avondje dansen en flirten, maar in plaats daarvan werd het praten, nog eens praten en volgens mij heeft er zelfs iemand zitten huilen.

Ik verlang opeens erg naar mijn eigen huis, de geur van gebakken eieren en de geluiden van mijn gezin. Het is hier zo stil. ‛Ik kom zo naar huis,’ app ik naar Jeff. Ik krijg meteen een berichtje terug. ‛Om spullen te halen, of echt?’ Ik app hem terug dat ik ‛voor echt’ naar huis kom omdat ik hem mis.

Hij stuurt me daarna veel hartjes en lachende smileys. Met barstende koppijn stap ik onder de douche en raap ik vervolgens al mijn spullen bij elkaar. Ik wil naar huis. Naar mijn gezin. Naar mijn man.

Dan kun je de boom in

“Waar zijn de kinderen?” vraag ik als eerste als ik thuiskom. “Die heb ik weggebracht. Ik wil van alles met je gaan doen vandaag. Dagje uit, lekker eten, ik zat al te bedenken wat we allemaal kunnen doen. Maar ik weet niet waar je zin in hebt? Een saunaatje of zo?”

Ik zet mijn tassen op de grond en kijk Jeff aan. “Iedereen zegt me dat je een lul bent, en dat ben je ook. Dus ik hoef nu niet met je op stap. Wij gaan nu voor het laatst afspraken maken met elkaar en als je je daar niet aan houdt, is het over en uit. Dan kun je de boom in.” Jeff kijkt me geschrokken aan. “Eh, ja... Koffie dan maar?”