Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Cultura Images RF
The Polyamorie Files

The Polyamorie Files deel 39:
Vanaf nu gelden mijn regels!

J

Jeff durft me amper aan te kijken terwijl ik tegen hem tekeerga. “Weet je dat ik super meegaand ben geweest? Dat ik enorm ruimdenkend ben? Heb je dat wel in de gaten?” Ik hoor mezelf bijna gillen als ik al die vragen op hem afvuur. “Ja, natuurlijk wel. Ik ben juist heel blij dat je me deze kans geeft en dat je...” Ik laat hem niet uitpraten. “Deze kans? Noem je dit een káns? Jezus Jeff, ik laat je je gang gaan met een ander, omdat ik van je hou, omdat ik je niet kwijt wil. Maar het lijkt erop alsof ik een enorme fout heb gemaakt!”

“Een fout? Waarom een fout?” Ik kijk hem strak aan. “Omdat jij je gedraagt als een lul. Daarom. Je laat Jackie in mijn bed slapen, je komt te laat bij de voetbal. Dat is niet volgens de afspraak. Als je deze kans echt wil, dan ga je je van nu aan mijn regels houden en anders rot je maar op naar Jackie.”

Zijn ogen worden groot. “Dat meen je niet, dat zeg je alleen maar omdat je boos bent.” “Ik meen het wel Jeff. Nog een zo’n geintje en je koffers staan op de stoep.”

Wij gaan voor

“Maar, maar mag ik dan wel met Jackie om blijven gaan?” Ik zucht en neem een slok van mijn koffie. “Luister je wel? Ja, dat mag je, maar alleen als je je houdt aan de regels en geen rare dingen gaat doen.”

En voordat Jeff naar de regels kan vragen, ga ik verder. “Je gaat op vrijdag naar Jackie en je bent altijd zaterdagochtend op tijd weer thuis, zodat ik kan werken. Verder gaat ons gezin áltijd voor, al staat Jackie’s huis in de fik, wij gaan voor."

Jeff kijkt me vragend aan. “Is dat alles?” “Nou ja, zo ongeveer. Ik wil verder niet dat je nog moeilijk doet over dat ik weer ga werken. Ik ga tweeënhalve dag in de salon werken bij Lize.” Jeff knikt. “Gefeliciteerd.”

Geschrokken

“O ja, en ik vind dat je niet zo jaloers moet doen. Als ik nu, of over een tijdje, een andere man tegenkom, mag ik ook ontdekken wat dat betekent.” Hij kijkt me geschrokken aan. “Ben je weer met die Marvin?!”

Ik rol met mijn ogen. “Nee, niet met Marvin. Maar stel dat ik weer eens een leuke man tegenkom, dan vind ik dat ik ook mag ontdekken wat dat inhoudt.” Ik zie Jeff slikken en nadenken. Na een hele tijd zegt hij eindelijk iets terug. “Ik vind dat moeilijk El, je bent mijn vrouw. Ik zou het vreselijk vinden als je met iemand anders bent, of als je iets voor iemand anders voelt.”

Hoe kun je dat zeggen?

“Ik snap echt niet dat je zoiets kunt zeggen! Je bent zelf verliefd op Jackie en bent vrij regelmatig met haar. Hoe kun je dan zeggen dat je het zelf moeilijk vindt als ik een ander zou hebben?”

Jeff plukt wat aan zijn trui. “Ja, ik weet dat het gek klinkt, maar ik ben dan gewoon bang om je te verliezen. Ik kan niet zonder je, dat weet je toch?” Ik pak zijn handen beet en kijk hem lang aan.

“Zo lang wij elkaar met respect behandelen en vooral blijven praten, hoeven we elkaar toch niet te verliezen? Maar ik vind wel dat voor jou én mij dezelfde regels gelden.”

Jammer dan

“Ik vind het echt lastig hoor, jij met een andere man. Ik moet er gewoon nog even niet aan denken.” Ik zucht. “Ja, dat is dan jammer voor je. Weet je wat het is? Als jij nu zegt dat ik niet met andere mannen mag omgaan, kun je direct Jackie bellen om te zeggen dat jullie relatie over is. Want als ik niet mag, mag jij ook niet.”

Hij knippert met zijn ogen. “Maar dat is toch heel anders? Jackie en ik zijn echt verliefd!” Weer moet ik zuchten. “Ja. En misschien word ik binnenkort ook wel verliefd!” “Wil je dat dan?” Jeff kijkt me weer aan met zijn vragende ogen. “Weet ik veel! Nu niet, maar binnenkort misschien. Hoe dan ook, voor jou en mij gelden dezelfde regels. Dus als ik verliefd word, ga ik dat ook lekker ontdekken.”

Een hele tijd zeggen we niks. “Denk er maar over na, Jeff. Als je het niet met me eens bent, dan zoek je het maar uit. Echt hoor, ik meen het.”