Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Caiaimage
The Polyamorie Files

The Polyamorie Files deel 40: Jaloerse Jeff vindt
een gelijkwaardige relatie moeilijk

E

Ella (40) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn ruim 14 jaar getrouwd. Jeff geeft toe dat hij jaloers is en dat hij een gelijkwaardige relatie maar moelijk vindt.   

“Ben je er al uit?” vraag ik twee dagen na mijn terugkomst aan Jeff. Hij kijkt me niet begrijpend aan, ik zucht. “Of je er al uit bent! Na ons gesprek over verliefd worden, andere mannen, dezelfde regels voor jou en mij... Weet je nog?”

Nog steeds die niet begrijpende blik. “Moest ik daar nog wat van vinden dan? Wat wil je van me horen?” Ik hoor dat hij wat geërgerd raakt. “Hoe je er nu in staat, hoe je erover denkt, of voor jou en mij dezelfde regels gelden.”

“Ik heb het er met Jackie over gehad en die zei dat ze jou wel begreep, dat ik misschien wat minder egoïstisch moet zijn.” Ik bijt op mijn lip om niet meteen te reageren.

“Maar weet je wat het is? Ik vind het gewoon echt een raar idee dat jij iets met een andere man zou doen. Ermee zou zoenen, of daten, jeweetwel... Gewoon, dat je iets voor een ander gaat voelen.” Ik zucht. “Ja, dat heb je eerder gezegd. Maar hoe denk je dan dat het voor mij is?”

Jaloers

“Jij bent gewoon ruimdenkender en flexibeler denk ik. Ik ben snel jaloers en daarom vind ik het moeilijk.” Ik zucht en sta op. “Maar dat is dan jouw probleem, daar had je dan over na moeten denken voordat je aan mij vertelde dat je met Jackie wilde daten.”

Het blijft lang stil. “Dat weet ik, dat weet ik. Daar heb ik ook over nagedacht. Ik heb er zelfs over nagedacht om dan maar te kappen met Jackie.” Hij kijkt me aan en ik zeg niks. “Twee keer zelfs, maar dat vind ik ook weer zo moeilijk. En Jackie ook.”

“Jij vindt alles moeilijk Jeff. Alleen een relatie met mij is moeilijk, een relatie met mij én Jackie is moeilijk, mij met andere mannen laten daten is moeilijk. Alles is moeilijk! Word je nou nooit moe van jezelf? Want ik wel van jou.

Ik ben het zo zat om maar de hele tijd te leven volgens jouw regels en te luisteren naar wat jij wil. Dus ik vraag het je nog één keer: ben je het ermee eens dat er voor jou en mij dezelfde regels gelden, of niet?” Ik kijk hem vragend aan en hij draait zijn hoofd weg.

Ik kan je niet tegenhouden

“Ik denk het wel...” mompelt hij zacht. “Wát zeg je? Ik kan je amper verstaan.” Jeff schraapt zijn keel. “Ik ben het er wel mee eens, alleen voelt het nog niet zo. Maar ik snap dat ik je niet tegen kan houden. Dus ja, dan gelden dezelfde regels voor jou en mij.”

Tevreden sla ik mijn armen over elkaar. “Oké, mooi, dan is dat duidelijk. En nee, ik ga nu niet meteen met iemand appen, of daten of wat dan ook, wees maar niet bang.”

Feestje van Jackie

Als ik langs hem loop om naar de gang te gaan, pakt hij mijn hand. “Ik wilde je nog wat vragen. Jackie is zaterdag jarig en ze geeft een feestje. Ze heeft gevraagd of ik ook kom, samen met jou. Ze vindt het belangrijk dat jij er ook bij bent.”

Ik kijk Jeff aan en stel me voor hoe ik met mijn man rondloop op het feestje van zijn jarige vriendin. “Hoe zie je dat dan voor je? Weten haar vrienden dat jullie iets met elkaar hebben?”

“Sommige wel, sommige niet. Ze heeft veel mensen uitgenodigd, dus het zal wel druk zijn...” Ik weet niet zo goed wat ik moet antwoorden. Misschien moet ik het gewoon maar doen, als het niet leuk is, kan ik altijd weer naar huis.

“Oke, ik ga wel mee. Maar als ik naar huis wil, dan ga je wel met me mee, is dat afgesproken?” Jeff knikt en kust me op mijn hand.