Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
The Polyamorie Files

The Polyamorie Files deel 45:
'Papa en mama gaan niet scheiden'

E

Ella (40) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn ruim 14 jaar gelukkig getrouwd. Ella is woest als Jeff en Jackie elkaar zoenen in de dierentuin waar de kinderen bij zijn.

“Jeetje El, rustig! We geven elkaar alleen maar een kus.” Jackie doet verschrikt een stap naar achteren en bijt op haar lip. “Het boeit mij niet dat jullie elkaar een kus geven, maar zijn jullie opeens even vergeten dat hier drie kinderen bij zijn die geen flauw benul hebben van deze relatie?” Ik kijk Jeff en Jackie met grote ogen aan. “Nou ja, Fleur weet wel dat Jeff mijn vriend is, hoor", begint Jackie. "Die heeft ons weleens vaker zien kussen.”

Scheiden

“Heel fijn voor Fleur, maar Max en Isa weten nog van niks en dat wilde ik graag nog even zo houden,” sis ik terug. Ondertussen is Max stilletjes naar me toe geslopen. Hij trekt aan mijn jas. “Gaan jullie nu scheiden mama?” Ik pak Max’ hand en kijk Jeff en Jackie kwaad aan. “Hebben jullie nu je zin?” Boos loop ik weg met Max.

Ik zoek Isa en zie dat ze niets heeft meegekregen van het voorval, ze staat met haar neus tegen het raam van de souvenirwinkel. Tegenover het winkeltje trek ik Max bij me op schoot op een bankje. “Papa en mama gaan niet scheiden lieverd, echt niet.” Ik zie hoe hij tegen zijn tranen probeert te vechten.

“Weet je, grote mensen vinden soms meer mensen lief en dan kussen of knuffelen ze met elkaar. Papa vindt Jackie heel lief, maar dat betekent niet dat hij mama niet meer lief vindt, want hij kust en knuffelt mij ook nog steeds.” Max staart naar zijn schoenen. “Maar is papa dan ook verliefd op Jackie en op jou?” Ik knik en pak zijn handje, ondertussen gaat Jeff aan de andere kant van Max op het bankje zitten.

Geschrokken

“Sorry knul, was je een beetje geschrokken?” Max zegt niets tegen Jeff, hij kijkt hem zelfs niet aan. “Ik heb Max net verteld dat grote mensen soms meer mensen lief vinden en dat jij Jackie heel lief vindt, maar dat je mij ook nog steeds heel lief vindt.” Jeff knikt.

“Ja, zo is het Maxie, papa houdt heel veel van mama en van Jackie. En natuurlijk van jou en Isa.” Een tijdje blijft Max voor zich uit staren, tot hij plotseling opstaat. “Dus jullie gaan niet scheiden?” Jeff en ik schudden allebei ons hoofd. “Oké." Hij haalt zijn schouders op en loopt naar Isa bij het winkeltje. Jeff schuift dichter naar me toe op het bankje en slaat een arm om me heen. “Nou dat viel toch best mee?”

Ik heb zin om hem in zijn gezicht te slaan. “Volgens mij pakt Max het prima op.” Ik zucht en sta op. “Dit viel helemaal niet mee Jeff. Ik snap niet dat je zo egoïstisch bent. Je denkt alleen maar aan jezelf. Max is hartstikke geschrokken. Ik denk niet dat dit nu opeens is opgelost allemaal. Ik ben echt woest op je, hoe kun je zo lomp en ongevoelig zijn? Soms vraag ik me echt af wat er in die botte hersenen van je omgaat.”

Happy family

Niet veel later staan we met de hele happy family bij de olifanten te kijken als Jackie naast me komt staan. “Sorry van net. Het was niet de bedoeling om de kinderen te shockeren. Het spijt me echt, ik snap wel dat je boos bent.” Ze legt haar hand op mijn arm en kijkt me doordringend aan. “Ik wil echt dat dit werkt, Ella. Voor ons allemaal.”

Terwijl ik luister naar haar woorden, ontstaat er een soort kortsluiting in mijn hoofd. Ik moet mezelf tegenhouden om niet keihard te gaan gillen. Ik pak Jackies hand van mijn arm en knijp er heel hard in, zo hard als ik kan druk ik mijn nagels in haar huid. “Wat doe je? Je doet me pijn!”

Ze kijkt me met grote ogen aan en dan laat ik los. Geschrokken wrijft ze over haar hand, ik zie mijn nagels er duidelijk in staan. “Jullie maken me elke keer zo kwaad. We zouden rekening houden met elkaar, maar dit lijkt nergens op. En verder ga ik het er nu niet meer over hebben, we zijn hier voor de kinderen.”